Orbán szerint Putyin nem háborús bűnös, Ukrajna nem szuverén állam

Startlap - Startlap
Exkluzív interjút adott a magyar kormányfő a német Bildnek, ebben részletezte állaspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Kitért Prigozsin elvetélt lázadására és Putyin orosz elnökre is.

Az egynapos Wagner-lázadással kapcsolatban úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy a magyar hírszerzők nem tulajdonítottak ennek nagyobb jelentőséget- írja a hvg.hu. Orbán szerint a puccskísérlet Putyin gyengeségét mutatja, viszont a gyors rendezés már az oroszok elnök erejét. 

Úgy véli, Putyin leváltásáról csak azok morfondírozhattak, akik nem ismerik az orosz népet, illetve az ország hatalmi struktúráját. Ő saját maga mindent a béke lehetőségével vizsgál, de a hétvégi esemény egyáltalán nem olyan volt, mint ami megnyugváshoz vezetett volna.

A beszélgetés alatt Orbán Viktor hangsúlyozta: propagandának tekinti az orosz kormányzat gyengeségének vélelmezését, ahogyan provokációként tekint a személyével kapcsolatos oroszbarátság vádjára. Ő maga a magyarokért küzd, nem érdekli sem Putyin, sem Oroszország.

Önmagára úgy tekint, mint aki realistaként áll a szomszédban zajló háborúhoz: az ukránok hamarabb fogyhatnak ki a katonákból, illetve kudarchoz vezetett Ukrajna és a Nyugat együttműködése.

Ezután az interjút jobban áthatották a propagandaszólamok, hiszen a Bild újságírójának már a mindent átszövő amerikai irányításról beszélt, valamint arról, hogy Ukrajna nem szuverén állam, mivel csak azért tud harcolni, mert a Nyugat támogatja. Sőt szerinte béke is csak akkor lesz, ha az amerikaiak úgy döntenek.

A riporter ezek után szembesítette vele, hogy amennyiben a NATO az ő tanácsait követte volna a háború elején, akkor mostanra teljes orosz megszállás alá került volna Ukrajna. 

Orbánt ezzel egy pillanatra sem sikerült kizökkenteni, mindezt ugyanis csak egy bizonyítékok nélküli feltételezésnek tartotta.  A riporter ekkor  rákérdezett arra is, mikor beszélt utoljára Putyinnal, mire a kormányfő 2022 februárját jelölte meg.

Ez viszont annál is furcsább, mivel még 2022 tavaszán is beszélt az orosz elnökkel, ekkor köztük szó esett a bucsai mészárlásról is.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán a gazdákkal kampányol: "Én volnék Magyarország első...

képcím

Titokban, egy magtárban indította a kampányt Orbán Viktor

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...