Kiemelt Hírek 2018. október 09.

Orbán hadiipari együttműködést szeretne Törökországgal

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 09.
A miniszterelnök szerint a hadseregre évi több mint 10 milliárd dollárt költő törököknek fontos, hogy Magyarország együttműködjön velük a terror elleni harcban.

Recep Tayyip Erdogan török elnökkel való hétfői tárgyalás után Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország erőteljes hadiipari együttműködést alakítana ki Törökországgal – közölte az MTI.

A miniszterelnök sajtónyilatkozatában azt fejtegeti, hogy Magyarország számára fontos, hogy Törökország erős legyen, és megfékezze a bevándorlást.

Törökország nehezebb helyen terül el, mint Magyarország. A terrorfenyegetettség arrafelé nagyobb, ezért Törökországnak is alapvető érdeke, hogy a terror elleni küzdelemben Magyarország együttműködjön Törökországgal. Ennek a részletkérdéseiről hosszan beszéltünk

– avatta be a részletekbe az embereket Orbán.

Egresi Zoltán Törökország-szakértő erre reagálva az M1 Híradójában azt nyilatkozta kedd reggel, hogy hadipari kérdésekben Törökország jóval hazánk előtt jár.

Törökország az utóbbi években tudatosan fejlesztette hadiiparát, így csökkentve nyugati függőségét és növelve bevételeit

– mondta a szakértő.

Nagy kockázatot persze nem vállalt kijelentésével, mivel Törökország 10 milliárd 200 millió dollárt költ honvédelemre, a török hadsereg pedig 710 ezer katonával rendelkezik, ebből 350 ezer aktív, valamint 1056 repülőgépük, 457 helikopterük, 2446 tankjuk, 194 hajójuk és tengeralattjárójuk van.

Keresés az oldalon