Orbán elmondta, mit tesznek, ha gyorsabban terjed majd a vírus

Startlap - Startlap
A Kossuth Rádió péntek reggeli interjúja a miniszterelnökkel.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Megugrott a fertőzöttek száma, 5. napja érvényben vannak az új védelmi intézkedések. Szükség lesz-e újabb intézkedésekre novemberben? – tette fel az első kérdést Orbán Viktornak a műsorvezető Nagy Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok életveszélybe is kerülhetnek – válaszolta a miniszterelnök. Szerinte a védelmi intézkedések nem védenek meg, csak lassítják a vírus terjedését, ami megvéd, az az oltás. Ha még gyorsabban fog terjedni, akkor majd reagálni kell – fogalmazott Orbán.

Egyes vélemények szerint a kormány áttolta a felelősséget a munkaadókra, amikor rájuk bízta, hogy kötelezővé teszik-e az oltást – vetette fel az újabb témát a műsorvezető. A miniszterelnök szerint “Magyarország egy komoly ország”, és egy általános kötelező oltás elrendelése átlépné az emberek tűréshatárát. Hozzátette: saját kisebb, munkahelyi közösségükön belül viszont elfogadják azt. A munkaadókat azért vonták be, mert a vírus “nem egyformán terjed az ország minden egyes pontján”. 

Azzal kapcsolatban, hogy sikerült megállapodni a minimálbér-emelésről, Orbán elmondta: ebben a kormány csak közvetítő volt, a megállapodás a munkaadók és munkavállalók között született meg. A minimálbér 200 ezer forint lesz, a garantált bérminimum 260 ezer. A kormány ajánlata az volt, hogy ha a munkaadók elfogadják a 20 százalékos emelést, akkor csökkentik a vállalkozókat terhelő adókat, elsősorban a vállalkozói tb-járulékokat. 

Az interjú folytatásában szó esett még a rezsicsökkentésről és a migrációról is, ezekről itt olvashatsz bővebben.

Ez is érdekelhet

képcím

"Szereted a délutáni alvást?" - Orbán gyerekek kérdéseire...

képcím

Orbán Viktor faképnél hagyta Márki-Zay Pétert - A hét hírei...

képcím

Orbán Viktor: Megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát?