Fotókon a legkisebb szavazókör

Startlap - Startlap
A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Debrétén a szavazófülke is egyedi megoldással készült.

Van 84 olyan település, ahol legalább 25-en indulnak az egyéni listán megszerezhető képviselői helyekért a vasárnapi önkormányzati választáson – írj az MTI.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület. Így ezeken a településeken a képviselő-testület létszámának megfelelő számú “legtöbb” érvényes szavazat alapján alakul ki, hogy ki nyer mandátumot. Az egyéni listán a jelöltek nem abc szerint, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek a szavazólapon.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Debrétén van a legkisebb szavazókör: itt 15 választót várnak az önkormányzati választásra és 13-at az EP-választásra.

A NVI nyilvántartása szerint ugyanakkor a legtöbb – 50 – egyéni listás jelölt Tiszaburán indul.

Egy férfi belép a szavazófülkébe az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a 001. számú szavazókörben Debrétén 2024. június 9-én.

Halmajugrán 46, Nagykállón 42, Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36, Kázsmárkon és Nyírmadán 35-35 jelölt van. Farkaslyuk és Vilmány választói 34-34 egyéni listás jelölt közül választhatnak, Rakaca és Bagamér lakói 33-33, Lőrinci és Kótaj szavazói 32-32, Rudabánya, Nagyfüged, Nyírlugos és Petneháza választópolgárai pedig 31-31 jelölt közül.

Van továbbá hét település – Jánoshalma, Szalaszend, Szendrő, Algyő, Kisköre, Nézsa és Mogyoród -, ahol 30 jelölt indul, és 58 olyan település, ahol az egyéni listás jelöltek száma 25 és 29 között van.

A választásokról ebben a cikkben tudósítunk percről percre.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Ez is érdekelhet

képcím

"Fontos kérdést" bocsátott szavazásra Magyar Péter

képcím

EP-választás: Ódor Lajos pártja legyőzte Robert Fico...

képcím

Megállapította Karácsony Gergely győzelmét a Fővárosi...