Önként választotta kamaszkorában a teljes vakságot a magyar stand upos

Startlap - Startlap
"Előfordult, hogy az ebédünk két háztartási keksz volt, ami közé vízzel bekevert kakaóport kent" - Gábor elmesélte, hogyan tört ki az intézetis múltból. "Számomra nagyon megszelídült a halál" - egy alapító tag tabudöntögető interjúja a Magyar Hospice Alapítványról. Michelle Obama felidézte lányai filmbeillő kamaszkorát. Lustálkodós vasárnapi összefoglaló a hét legérdekesebb cikkeiből.

“Ez itt Péter, az élő bizonyítéka annak, hogy az ember látássérültként is teljes életet élhet… És annak is, hogy nem minden vak normális”

Sulyok Péter még kamaszként önként választotta a teljes vakságot. Péter programozó, masszőr, vízvezetékszerelő, illetve elég sok minden máshoz is ért, ha barkácsolásról van szó, plusz stand uposként tevékenykedik, és amúgy szabadidejében focizik, sziklát mászik, gyerekeivel foglalkozik, sőt, még fegyverviselési engedélye is van. Igen, Sulyok Péter lőtérre is jár, pedig nincsenek szemei. De ami a legérdekesebb benne, az a hihetetlen humor és őszinteség, ahogy nemcsak a vakságot, hanem az egész világot kezeli. Sulyok Péterről itt találsz egy riportot, amit melegen ajánlunk mindenkinek, mert egyszerre szórakoztató, és roppant tanulságos is.

“Előfordult, hogy az ebédünk két háztartási keksz volt, ami közé vízzel bekevert kakaóport kent. Akkor ajánlották az édesanyám ismerősei, hogy amíg rendbe teszi magát, adjon be minket »megőrzésre«”

Kelemen Gábor két nővérével együtt háromévesen került el édesanyjától, gyermekkorát intézetekben és gyermekotthonokban töltötte. Gábor bejárta Európát, jelenleg nyelvvizsgára készül és ékszerkészítő vállalkozásának beindításán ügyködik, hét éve foglalkozik gyerekek táboroztatásával, és egész gyerekkorában sportolt, táncolt, verseket írt, festett.

Forrás: nlc.hu 

Édesanyja lemondott róla, de ő nem haragszik rá ezért, és sajnálatot sem szeretne, mert mint mondja, egyáltalán nincs miért sajnálni őt.

Nem így képzelsz el egy intézetis gyereket, ugye? Ha érdekel Gábor története, és az, miként lehet kitörni a múltból, akkor ezt a cikket olvasd el.

“Számomra nagyon megszelídült a halál. Itt, a haldoklók között élve nem tartom félelmetes dolognak. De sajnálnám őket itthagyni”

Konkrétan nem mondták meg a betegnek, mivel állnak szemben. Sőt, kettős zárójelentést írtak, a páciens számára készítettek egy olyat, amelyikben nem szerepelt, hogy rosszindulatú daganatról van szó. Arra hivatkoztak: félnek, hogy öngyilkos lesz

– meséli dr. Mubersz Katalin, amikor arról beszél, milyen komoly szemléletváltás történt az elmúlt évtizedekben a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban. A doktornó az egyik alapító tagja a Magyar Hospice Alapítványnak, amelyet Polcz Alaine hozott létre. Dr. Mubersz Katalin mesél az intézmény kezdeteiről, jelenlegi életéről, és természetesen arról, ami még mindig tiltott témának számít: a halálról. A vele készült érdekfeszítő, tabudöntögető interjú erre a linkre kattintva olvasható.

Michelle Obama: Képzeljék el, milyen lehet az első csók úgy, hogy egy rakás fegyveres-fülhallgatós férfi veszi körül

Sashaés Malia Obamamár mindketten főiskolások, de amikor 2009-ben édesapjukat megválasztották az Egyesült Államok elnökévé, még kislányok voltak. Mielőtt beköltöztek a washingtoni Fehér Házba, teljesen normális életet éltek, utána azonban minden megváltozott.

Obamáék 2007-ben. (Fotó: Charles Ommanney/Getty Images)

Ezt az időszakot Michelle Obama egy itt elérhető interjúban idézte fel, és érdemes elolvasni a szavait, mert megdöbbentő, mennyire tinivígjátékba illő történeteket mesél.

Nem jó a főnököd? Szívproblémád lehet tőle

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint még mindig a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak a világelső haláloknak. Éppen ezért kiemelt jelentősége van az International Journal of Environment Research and Public Health legújabb tanulmányának, amelyben a munkahelyi légkör keringési rendellenességekre gyakorolt hatását elemezték, komoly összefüggésekre bukkanva. Tulajdoképpen azt mondhatjuk, hogy nem kell ahhoz katonának vagy tűzoltónak lenni, hogy életveszélyes legyen a munkánk, bőven elég, ha van egy rossz főnökünk. Furcsán hangzik? Akkor olvass tovább.

“Kicsit zöldebb, kicsit savanyúbb, de kétségkívül a miénk” – már érnek a banánok a harkányi rendőrházaspár varázskertjében

Az alábbi cikkben Horváth Tamás és felesége díjnyertes harkányi kertjébe látogatnak el, ahol a hazai éghajlati viszonyok között páratlan növényvilággal találkozhatsz. A házaspár tizenkét évvel ezelőtt fogott bele a kertészkedésbe, amelynek eredményeképpen mostanra túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy mágikus birodalom öleli körül házukat.

Tavacskák, csobogók, virágszőnyeg, sziklakertek, no meg banánfák. Tényleg megél itthon a banán üvegházon kívül is? Igen, és Horváth Tamás azt is kifejti, hogyan gondoskodik a trópusi növényről.

David Attenborough új sorozatának már az előzetese is annyira gyönyörű, hogy sírnunk kell

Forrás: YouTube/ BBC Earth

Amikor a 93 éves David Attenborough kilépett a Glastonbury fesztivál színpadára – ahol a fogadtatása alapján egy fogalmatlan szemlélő legvadabb álmában sem tippelt volna arra, hogy egy természettudósért őrjöngenek ennyire a fiatalok – nemcsak a fesztiválozók műanyagmentes szórakozásáról beszélt.

Minden idők legismertebb zoológusa akkor jelentette be, hogy idén Seven Worlds, One Planet (Hét világ, egy bolygó) címmel megjelenik az új sorozata. Most pedig már előzetes is van hozzá, olyan szép felvételekkel, amiket elhinni is nehéz. A videóért ide kattints, ahol az is kiderül, miről fog szólni az új széria.

Öt dolog, amivel a tudomány szerint könnyedén tönkreteheted a párkapcsolatodat

A párok döntő többsége szokott vitatkozni, és még a legjobbakkal is megesik, hogy hosszabb-rövidebb ideig mélypontra kerül a kapcsolatuk.

De nem mindegy, hogy pontosan miről szólnak a problémák, vannak ugyanis olyan viselkedésminták, amikre ha nem figyelünk, porrá zúzhatják a párkapcsolatunkat. Ebben a cikkben öt olyan dolgot sorolnak fel, amelyeket a kutatások szerint erősen ajánlott elkerülni, kivéve persze, ha magányosan szeretnénk végezni.

Különleges madárfajnak hitték, pedig csak valami iszonyú fura dolog történt vele

A brit állatkórház eddig legmeglepőbb eseteként számolt be annak a madárról, akire Buckhingamshire megyében bukkantak rá az út szélén.

A csodás sárga színben pompázó állatról eleinte azt hitték, egy különleges fajhoz tartozik, de a belőle áradó iszonyú bűz hamar elárulta, hogy valami egészen másról van szó, rendkívül szokatlan dolog történt

Milyen fürdőruha illik a testalkatodhoz?

Van, aki bármit levesz a fogasról, jól áll neki, és van, akinek keményen meg kell küzdenie azért, hogy megtalálja a megfelelő ruhadarabokat. De még az előbbi csoport tagjainak se mindegy, mire esik a választása, a többiek számára pedig egyértelműen kritikus kérdés, hogy milyen döntést hoz. A nyár a nyakunkon van, de vajon tudod, hogyan érdemes fürdőruhát választani?
 
Ebben a cikkbenKeszler Ágnes, a K&S Stúdió stílustanácsadója magyarázza el, miként kell gondolkodni fürdőruhák válogatásakor, hogy a testalkatunknak megfelelő darabra szavazzunk.

Ez is érdekelhet

képcím

Több állami gondozottat megkéselt egy férfi egy lengyelországi...

képcím

Nem tudták elfelejteni a másikat: 30 év után talált egymásra a...

képcím

Dobó Kata 25 évvel ezelőtti, ikonikus ruhájában jelent meg