Olyan újítást vezetett be a Metro, amivel simán lenyomhatja a többi hipert

Startlap - Startlap
Egy kitaszított baranyai cigány kisfiú, akiből iskolaigazgató lett. Mi az, amivel tényleg érdemben segíthetünk a távolból is a lángokban álló Amazonas-medencén? Már most rettegnek a Balatonon a vaddisznóktól, pedig ennél csak sokkal durvább lesz a helyzet. Melyik a 3 legokosabb csillagjegy? Vasárnapi összefoglaló a hét érdekes cikkeiből.

Olyan változás eszközölt a Metro, amivel kitaszíthatja a hipermarketeket a vásárlók kegyeiből

A Metro 1993-ban, a nemzetközi kereskedelmi vállalatok közül elsőként lépett be a magyar piacra. Ez a bolt nem egészen olyan, mint mondjuk a Tesco, vagy az Auchan, hiszen itt a cél a kisvállalkozások áruellátása. Most azonban valami olyan történt a német vállalatnál, amelynek hatására erős konkurenciájává válhat a többi hipermarketnek. Ha érdekel, miről van szó, ezt a cikket olvasd el.

“Ötévesen találkoztam először fehér emberrel, addig nem jártam a faluban, onnan pláne nem jött ki közénk senki. Pedig a cigánytelep a község egyik utcája, mégis kétszáz év választja el tőle” – így lett a kitaszított baranyai cigány kisfiúból iskolaigazgató 

Orsós János, aki 44 évvel ezelőtt született a Baranya megyei Hidas cigánytelepére, ebben a cikkben feltárja élettörténetét. Igazából nehéz szavakba önteni, milyen is olvasni a sorokat, amelyek a cigánysortól egészen egy iskola alapításáig ívelnek. Egyrészt azért, mert egy, a legtöbbek által teljesen ismeretlen világba vezetik be az olvasót, másrészt azért, mert azon kevés sztori egyike ez, ahol a véres valóság mondhatni mesebelivé változik. És nem csupán Orsós Jánosról szól mindez, hanem azokról a gyerekekről, akik a segítségével végre valóban megválaszthatják sorsukat.

Mi az, amivel tényleg érdemben segíthetünk még innen a távolból is a lángokban álló Amazonas-medencén?

Az egész világ az amazóniai esőerdőben tomboló tűzvésszel foglalkozik, és egyáltalán nem véletlenül olyan kényes ez a téma: a légköri oxigén mintegy 20 százaléka termelődik itt, ahol jelenleg Magyarország területének négyszerese ég, miközben a brazil elnök körülbelül annyira kompetens a környezetvédelem terén, mint Donald Trump, akinek minden mindegy, ha pénzről van szó, és amúgy sincs klímaváltozás.

Fotó: Mario Tama/Getty Images

Ahogy lenni szokott, a hisztéria megindult, a Facebookot szétposztolják az aggodalmas, apokaliptikus tartalmakkal, egyre másra veganizmusra buzdítanak, meg persze megy az egymásra mutogatás is, például Gyurcsány Ferencnek sikerült még ebben az ügyben is a magyar kormányt kihozni bűnösként. Tegyünk rendet a káoszban: egyrészt hogyan történhetett ilyen természeti gigakatasztrófa, másrészt mi az, amivel tényleg hatékonyan segíthetünk a bolygónk halálközeli állapotba került tüdejének megmentésében?Ebben az okos cikkben megtalálod a válaszokat, kattintani melegen ajánlott, remekül összefoglalták a lényeget.

Már most rettegnek kilépni az utcára a Balatonon a vaddisznóktól, pedig ennél csak sokkal durvább lesz a helyzet

Az RTL Klub még augusztus elején számolt be arról, hogy a Balaton-felvidéken gyakorlatilag rettegnek az emberek az egyre komolyabban elszaporodott vaddisznóktól, akik nemcsak a kutyákat támadják meg, hanem a lakosokat is szabályosan terrorizálják. Rögtön felmerül a kérdés, hogy mégis miért van ennyi ebből a párosujjú patásból a természetes környezetén kívül? Ez a cikk erre is választ ad, meg sok más egyéb érdekes kérdésre. Például arra, miért károsak az emberre a vaddisznók – ugyanis korántsem kizárólag az agresszív viselkedésük miatt. Ezen kívül azt is megtudhatod, milyen módszereket vetnek be ellenük az európai városokban, és azt, mire számíthatunk a jövőben vaddisznó-ügyben.

“Imádom a gyerekeket. (…) De a szeretet nem jelenti automatikusan a gyermekvállalást”

Fotó: GraphicaArtis/Getty Images

Mi van olyankor, amikor egy nő nem akar gyereket? Nem, nem azért, mert még nem érett meg az anyaságra, meg nem is azért, mert nem tudja, mi a jó neki, hanem szimplán nem akar. Hogyan jutnak el erre a döntésre ezek a nők?Erre a linkre kattintva egy szokatlanul őszinte vallomást olvashatsz az nlc.hu szerzőjétől arról, hogy ő miért nem szeretne saját gyermeket, majd több más nő gondolatait is megismerheted a témáról. Például egy immár 2,7 milliós nézettségű videót, amelyben Christen elmagyarázza, miért köttette el a petefészkét még egészen fiatalon.

Egy 18 éves magyar fiú tarolt a neves természetfotós pályázaton

A bodrogközi Füssi-Nagy Regő az Asferico nevű nemzetközi természetfotó-pályázaton indult füstifecskés fotójával, amellyel sikerült első helyen végeznie. A fiatal fotós tavaly már itthon is rangos elismerésben részesült, ugyanis ő lett Az Év Ifjú Természetfotósa. Az alábbi cikkben megnézheted a díjnyertes fotót, és Regő életéről is megtudhatsz néhány érdekes információt.

Egy idős brit férfi egészen elképesztő dolgot talált a reggeli főtt tojásában

Bill Jones legalább hetente háromszor eszik főtt tojást reggelire, amelyeket egy szomszédos farmon vásárol. Egyik nap azonban az angliai Tivertonban élő úr döbbenetes dolgot fedezett fel, miután elkezdte feltörni a tojása héját…

Mitől függ, hogy kibe leszel szerelmes? A tudomány tudja a választ

A szerelem az egyik legfontosabb téma az emberiség életében, nagyjából minden második vers vagy zeneszám erről a mitikusnak tűnő érzésről szól, amelyről szerencsére a modern világban már nem csupán a költőknek, hanem a biokémikusoknak vagy a pszichológusoknak is van bőven mondanivalójuk. 

Fotó: Ron Henbury/Evening Standard/Getty Images

Mitől függ, hogy ki a kiválasztott? Miért látunk az elején mindent lila ködben? Hogyan ismerjük fel magunkban, hogy csak belezúgtunk valakibe vagy tényleg igazi szerelmet érzünk? Tudjuk a szerelmet irányítani? Azt, hogy mikor és kibe leszünk szerelmesek? Miért szeretünk bele a másikba hosszabb barátság után? Ezeket a kérdéseket járja körül ez a cikk a tudomány szemszögéből.

8 csodás, kreatív holmi tanévkezdéshez 

A gyerekek hihetetlen izgalommal szokták várni a tanév végét, de a szeptemberi iskolakezdés előtt már a legtöbben sajnos közel sem ilyen lelkesek. Nekik tehát különösen fontos lehet, hogy miként segítünk visszatérni a hétköznapi kerékvágásba, amelynek fontos eleme a sulira való készülődés: szép füzetekkel, új ceruzákkal, vagy netán egy menő hátizsákkal meghozhatjuk a kedvüket a tanév első napjaihoz. Ebben a cikkbennyolc olyan színes, vidám, ötletes tanévkezdő cuccot válogattunk neked, amelyek legfeljebb pár ezer forintba kerülnek, mégis garantált a siker. 

Az asztrológusok szerint ez a 3 csillagjegy a legintelligensebb. Vajon te is köztük vagy?

Van néhány csillagjegy, amely az asztrológia követői szerint sokkal intelligensebb a többinél. Melyik ez a három csillagjegy, és miben különböznek ők a többi állatövi jegy szülöttei közül? Innen mindenre fény derül.

Ez is érdekelhet

képcím

Képeken a hét jelentősebb hírei

képcím

Kiszámolták, hány forintot jelenthet a nyugdíjasoknak Orbán...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát