Ökoház használt autógumikból

586 darab autógumiból készült a páratlan épület.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-18 22:56

Fotó: Youtube

Kansas északi részén David és Susan Millstein egy egykori szójababtermő föld közepén építették fel környezetbarát házukat. Az épület különlegessége, hogy használt autógumikból készült. A már semmire nem jó gumik földdel megtömve kiváló természetes hőszigetelést biztosítanak. De nem ez a ház egyetlen előnye. David és Susan a zöld építészeti technológia módszereit és elvét követve valami nagyon formabontót, ugyanakkor előremutatót alkotott.

Azt szokták mondani, hogy vannak emberek, akik tudják, és vannak, akik csinálják. Az optimális, ha valaki mind a két területen jó: ahogyan Millsteinék. Amellett, hogy alaposan megkutatták a zöld építkezés lehetőségeit, maguk is belevágtak valami olyasmibe, ami addig még nem létezett.

Indíttatásuk nem új keletű: már a kilencvenes évek közepén elkezdtek foglalkozni a témával. Az 586 darab autógumiból épült passzívházhoz földet és betont használtak. A belső kialakításában is előnyben részesítették az újrahasznosított anyagokat: régi csűr deszkázatát, bontott ablakokat, a padlóhoz a Kansas Egyetem kézilapdapályájának elbontott és kidobásra ítélt faanyagát gyűjtötték össze és építették be a házba. Lassú folyamat volt ez, csak a reciklálható anyagok összegyűjtése egy évtizedbe telt.

A nagy méretű ablakok sok fényt engednek be, Susanék szeretik a természetes megvilágítást. A kétszintes ház alsó emeletén található a konyha, amihez egy üvegház is kapcsolódik. Nem kell messze menni a friss zöld-fűszerekért és zöldségekért. Nappali, három hálószoba és egy tojás alakú közösségi tér kapcsolódik hozzá, utóbbi elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen beférjen egy pingpongasztal is. A barátaikat is itt fogadták. A saját hálószobájuk és egy meghitt, kényelmes olvasósarok a második szintre került.

Mai nap hírei

Nagy lehűléssel és széllel érkezik a várva várt csapadék

mezohir.hu10 órája

Menczer: Szijjártó nem rúgott ki elég embert, ha kiszivároghatnak információk

ezalenyeg.hu14 órája

Koronavírus – Országos tisztifőorvos: változott a fertőzöttek korösszetétele

napidoktor.hu14 órája

25 év után juthat újra főtáblára a Ferencváros a BL-ben 

eurosport.hosszabbitas.hu14 órája

Jöhet egy kis balagyfélteke-torna? – A WMN természettudományos kvíze

wmn.hu14 órája

Önmegsemmisítésbe kezd a WhatsApp

itbusiness.hu15 órája

Gurmai Zita felszólította Orbán Viktort, hogy hagyja abba

demokrata.hu15 órája

Ilyet még tuti, hogy nem láttál: Elizabeth Hurley és fia olyanok, akár az ikrek

joy.hu19 órája