Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Ökoház használt autógumikból

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
586 darab autógumiból készült a páratlan épület.

Kansas északi részén David és Susan Millstein egy egykori szójababtermő föld közepén építették fel környezetbarát házukat. Az épület különlegessége, hogy használt autógumikból készült. A már semmire nem jó gumik földdel megtömve kiváló természetes hőszigetelést biztosítanak. De nem ez a ház egyetlen előnye. David és Susan a zöld építészeti technológia módszereit és elvét követve valami nagyon formabontót, ugyanakkor előremutatót alkotott.

Azt szokták mondani, hogy vannak emberek, akik tudják, és vannak, akik csinálják. Az optimális, ha valaki mind a két területen jó: ahogyan Millsteinék. Amellett, hogy alaposan megkutatták a zöld építkezés lehetőségeit, maguk is belevágtak valami olyasmibe, ami addig még nem létezett.

Indíttatásuk nem új keletű: már a kilencvenes évek közepén elkezdtek foglalkozni a témával. Az 586 darab autógumiból épült passzívházhoz földet és betont használtak. A belső kialakításában is előnyben részesítették az újrahasznosított anyagokat: régi csűr deszkázatát, bontott ablakokat, a padlóhoz a Kansas Egyetem kézilapdapályájának elbontott és kidobásra ítélt faanyagát gyűjtötték össze és építették be a házba. Lassú folyamat volt ez, csak a reciklálható anyagok összegyűjtése egy évtizedbe telt.

A nagy méretű ablakok sok fényt engednek be, Susanék szeretik a természetes megvilágítást. A kétszintes ház alsó emeletén található a konyha, amihez egy üvegház is kapcsolódik. Nem kell messze menni a friss zöld-fűszerekért és zöldségekért. Nappali, három hálószoba és egy tojás alakú közösségi tér kapcsolódik hozzá, utóbbi elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen beférjen egy pingpongasztal is. A barátaikat is itt fogadták. A saját hálószobájuk és egy meghitt, kényelmes olvasósarok a második szintre került.

Keresés az oldalon