Nyílt titok, hogy mik a ’jó járatok’ – kitálalt a részletekről egy ferihegyi poggyászrakodó

Milliók jönnek össze a 'pogyókból'.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-06 12:08

MTI Fotó: Mohai Balázs

„A kollégáim között is sokan rendesek, tisztességesek. Elég volt abból, hogy a szarkák miatt minket is megbélyegeznek, velünk is úgy bánnak, például a reptéri rendőrség, ahogy a tolvajokkal szokás” – nyilatkozta a HVG-nek egy ferihegyi rakodómunkás, arról, hogy miért tálal ki poggyászfosztogató kollégái módszereiről. Szereti a munkahelyét és reméli, hogy így elindul valamiféle változás.

Kifelé nincs megfelelő ellenőrzés

„Akárhányszor kimehetünk, tudjuk, melyik gép mikor fordul, kettő pakolás közt kiugorhatunk a reptéren lévő boltba, vagy egy kávéért. Minden rakodónak van kártyája, azt fogom, odaérintem, lecsippentem, és olyan simán kisétálok, mint ahogy most itt ülök, ugyanilyen simán kimegy a ruhájában vagy a táskájában a lopott cuccal” – magyarázta.

Szerinte akár a kártyaadatokból le lehetne szűrni azokat, akik gyanúsan sokszor mennek ki napközben.

Az induló járatokra kell rámenni

„Mondjuk elmegy a gép Barcelonába, az kb. 2,5 óra, utána még az utas észreveszi, bejelenti az ottani reptéren, az mind idő. Mire visszajön a jelzés Budapestre, addigra már rég kivitte. Persze hogy lebukhat, ha pont akkor, pont őt ellenőrzik. De általában simán kiviszi, és legjobb, ha van egy beszervezett külsős, akinek odaadja, vagy akinek az autójába beteszi.”

Szokásos, hogy nagy sporttáskával közlekednek a dolgozók, hiszen abban viszik a váltóruhájukat is.

„Ha esti műszakban vagyunk, a be- és kiléptetési ponton dolgozó biztonságiak már fel sem néznek, ’sziasztok-sziasztok’, és már kinn is vagyok.”

„A jó gépeket megfogni”

„Ha ennyire egyszerűen meg lehetne oldani, és mégsem vesznek meg pár berendezést, és raknak oda még pár embert ellenőrizni, akkor vajon milyen szinten vannak benne a fosztogatásban?” – tette fel a kérdést a kitálaló rakodó.

„Tényleg több lett a razzia, a rajtaütésszerű ellenőrzés, a rendőrök közt vannak, akik keménykednek is velünk. Szóval dolgozik a rendőrség, de az egész olyan himihumi, felületes, közben meg ilyen hiányosságok vannak.”

Szerinte ez csak úgy működhet, ha visszaosztanak mindent. „Másként hogy fordulhatna elő, hogy rendszeresen ugyanazok kapnak meg bizonyos járatokat? Vagy hogy egyes biztonsági őrök nem vesznek észre nyilvánvaló dolgokat?”. Nyílt titok a rakodók közt, hogy melyek a „jó gépek” – ezeket meg is nevezte a lapnak.

Milliók jönnek össze

„Közülük még a közepesen ügyes is milliókat összedézsmál, akkor is, ha visszaoszt. Van olyan kolléga, aki 10-12 milliós autóval szaladgál.”

 

Címkék:

Ferihegy poggyász

Hozzászólások

     
     

Mai nap hírei

„Úgy tettem, mintha naiv volnék, és nem tudnám, mi zajlik ebben a házban” – Modern kori rabszolgaság

wmn.hu|5 órája

Voltak elveink… Aztán lett gyerekünk – Nyomjad, anyukám! videópremier Senával

wmn.hu|7 órája

Többfelé éjszaka is kitartanak a vasárnapi zivatarok

kiderul.startlap.hu|12 órája

„Leéltem közben egy másik életet” – El Camino, az út

wmn.hu|15 órája

Felhőszakadásra, jégesőre figyelmeztetnek

kiderul.startlap.hu|16 órája

A svéd tini, aki többet ért el a klímaváltozásban, mint Leonardo DiCaprio

wmn.hu|18 órája

Mérséklődik a meleg a jövő héten

kiderul.startlap.hu|20 órája