Videón Novák Katalin találkozása a magyar állampolgárságú túszok rokonaival Jeruzsálemben

Startlap - Startlap
Novák Katalin izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap elmondta: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös. A köztársasági elnök szerint nem szabad egyezkedni a terroristákkal. Szijjártó Péter pedig arról tájékoztatott, hogy Katar közbenjár a magyar állampolgársággal is rendelkező túszok kiszabadításában.

Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin magyar államfőt. Hercog kiemelte, hogy magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet “felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan” terrortámadása után, melyben a holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg. Hercog felidézte a gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, s megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Teodor Herzl Budapesten született.

Novák: Nem szabad egyezkedni a terroristákkal

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, s elítélte a Hamász támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, s kiemelte, hogy a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, s támogatásáról biztosította az izraeli elnököt. Úgy vélte, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.  

Hercog nyomatékosította, hogy ha Izrael nem állna a terroristák útjában, akkor egész Európa lenne a következő célpontjuk, és megerősítette, hogy Izrael támogatja a humanitárius segítségnyújtást a gázai civileknek. Elmondta, hogy a Hamász megszegi a genfi egyezményt, és ezért semmit sem tudnak az övezetből elrabolt izraeliekről, miközben Izrael biztonsági zónát hoz létre a civilek védelmére.

Magyar túszok Gázában

Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később, az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy háromgyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése. Az alábbi videón a rokonokkal való találkozás pillanatai is megjelennek:

Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból.    

Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához.   

Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

Katar közbenjár a magyar túszok kiszabadítása érdekében

Az Izraelt ért terrortámadás során a Hamász sok száz embert ejtett túszul, köztük öt magyar állampolgársággal – is – rendelkező személyt. Kiszabadításuk érdekében folyamatosan kapcsolatban állunk az izraeli kormány ezen célból létrehozott munkacsoportjával – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető vasárnapi Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: “ma délután viszont telefonon tárgyaltam Katar külügyi államminiszterével, Soltan Bin Saad Al-Muraikhi kollégával, akivel áttekintettük a regionális biztonsági helyzetet. Elmondtam a kollégának, hogy öt, részben magyar állampolgárságú személyről tudunk, akik jelenleg is fogságban vannak és kértem tőle, hogy segítsenek a kiszabadításukban”.

Szijjártó Péter közölte: Katari kollégája méltatta a kétoldalú kapcsolatainkat és ígéretet tett, hogy közbenjárnak a magyar túszok kiszabadítása érdekében.

“A túszul ejtett személyek neveit átadtuk, s Soltan Bin Saad Al-Muraikhi arról biztosított, hogy amint értékelhető információval rendelkeznek, azt azonnal a rendelkezésünkre bocsátják. Hálásak vagyunk Katarnak és a katari kormánynak a segítségért” – olvasható a bejegyzésben.

 

(MTI)

Címlapkép: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Ez is érdekelhet

képcím

A kegyelmi ügy főszereplőjének falujában nyaralt Novák Katalin...

képcím

"Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel" - Orbán...

képcím

A Százak Tanácsa megmentené Novák Katalint