Nemi erőszak ellen küzdő aktivisták kapják idén a Nobel-békedíjat

Startlap - Startlap
A jelöltek "a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni" küzdelmükért kapták meg az elismerést.

Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyásznak és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivistának ítélte oda az idei Nobel-békedíjat a norvég parlament által kinevezett bizottság – közölte az MTI.

A jelöltek “a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni” küzdelmükért kapták meg a díjat – olvasható a bizottság indoklásában.

Denis Mukwege (mellette Ben Affleck) Fotó: Getty Images

A jazidi vallású Murad az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai által megerőszakolt nők jogaiért küzd. A 25 éves jazidi-kurd nő Irakból, egyike annak a 6700 jazidi nőnek, akiket rabszolgává tett az Iszlám Állam – hívja fel a figyelmet a 444. 

Az aktivista tanúja volt sok más nő megerőszakolásának is. Hat fivérét és anyját meggyilkolták, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre.

Fogva tartói Moszulban verték, több alkalommal is megerőszakolták és csikkeket is elnyomtak a bőrén.

Végül egy szunnita muzulmán család segítségével tudott megszökni a dzsihadisták fogságából. 2017-ben “Az utolsó lány” címmel megírta az általa átélt és látott szörnyűségeket.  Jelenleg Németországban él. Egyik aktivistatársával a 444 is készített interjút.

Denis Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban. Mukwegének 2013-ban odaítélték az alternatív Nobel-díjat, amelyet 1980-ban Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő hozott létre azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik véleménye szerint elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét.

A kilencmillió svéd korona (279 millió forint) pénzjutalommal járó díjat december 10-én adják át Oslóban.

Ez is érdekelhet

képcím

Kvíz: mire emlékszel 2021-ből?

képcím

Visszafogja a kormány az irtózatos költekezést, amivel...

képcím

Megérkezett a 2022-es adócsomag