Terroristának állt volna a két magyar – folytatódik a perük

Az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni, a nizzai támadás után még kamionnal is fenyegettek.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-04 17:08

Illusztráció Fotó: Thinkstock

A Győri Ítélőtáblán folytatódik F. Viktor és Sz. Dániel pere. A két férfi együtt tervezte, csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez (ISIS), és bár fizikailag nem bántottak senkit, terrorcselekmény előkészületével vádolta meg őket a Fejér Megyei Főügyészség – írja a blikk.hu.

A két férfi a vád szerint 2014 őszétől 2015 januárjáig rendszeresen beszélgettek az interneten arról, hogyan csatlakozzanak az ISIS-hez.

F. Viktor el is utazott Isztambulba, hogy találkozzon Abu Isa nevű összekötőjével, és elvezesse őt Szíriába, ám az országból már nem jutott ki: elfogták, és börtönbe zárták, majd másfél hónap után átkerült egy magyar börtönbe.

„Bár a szakértők szerint mindketten beszámíthatóak, kiemelném a védencem rossz családi körülményeit – mondta F. Viktor ügyvédje. – Az Iszlám Állam nem az ölés és a vérengzés miatt volt szimpatikus számára, hanem egy erős egységhez tartozás gondolata vonzotta. Jó heccnek tartotta a robbantósdit az interneten látott videók alapján.”

Sz. Dániel terrorcselekményekkel fenyegetett a Facebookon, és segítségét ajánlotta fel az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó személyeknek. Sőt a nizzai terrortámadás után azt írta, hogy „hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerzek egy kamiont, aztán futhatnak a hülye emberek.”

Az ügyész nem kímélte a vádlottakat. F. Viktorral kapcsolatban azt mondta, hogy „saját pénzéből utazott Törökországba, és ha minden úgy alakul, ahogy tervezte, most egy katonával gazdagabb lenne az Iszlám Állam”, míg Sz. Dániel „kamionos” posztjára az ízléstelen jelzőt használta.

Sz. Dánielt a terrorcselekmény előkészülete vádpont alól felmentették, a büntetést terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt kapta, őt két évre ítélte el a Székesfehérvári Törvényszék márciusban, F. Viktort pedig négy évre. Az ügyész azonban kevésnek találta a büntetést, mivel terrorcselekmény előkészületéért 5-10 év börtönbüntetés is kapható.

Mai nap hírei

Zöldhulladék égetési tilalom: mit szabad és mit nem?

agroinform.hu6 órája

Elszálltak a hazai használtautó-piacon az árak

autopro.hu7 órája

Egy Magyar akadályozhatja meg, hogy Trump Patriot Partynak nevezze az új pártját, a neve Donald Magyar

444.hu8 órája

COVID – Németországban új kezelést vezetnek be

napidoktor.hu10 órája

Ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu10 órája

Mundruczó Kornél: „Majdnemhogy kommentálhatatlan” az SzFE új tanári kara

168ora.hu12 órája

Új postai logisztikai üzem

transpack.hu13 órája

Retro Casiok: digitális órák analóg embereknek

kronometer.hu14 órája