Kiemelt Hírek 2018. november 22.

"Nem tudja, hogy eladtam őt. Honnan is tudhatná? Még gyerek" - az ember az utolsó vagyontárgy az aszály sújtotta Afganisztánban

Startlap Kiemelt Hírek 2018. november 22.
Több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására a szárazság miatt. A feleségek kereskedelme pedig mindennapos dolog, a kis Akilának tuladonképpen szerencséje volt, hogy egy tízéves fiú, és nem egy öregember számára vásárolták meg.

A rekordméretű aszálynak köszönhetően Afganisztánban kétségbeesett döntéseket hoznak szülők: eladják a gyermekeiket, hogy a pénzből fenntarthassák a családjukat – számolt be a CNN.

Az ENSZ szerint többen kényszerültek elhagyni otthonukat a pusztító szárazság miatt, mint ahányan az erőszak miatt. Becsléseik szerint több mint 275 ezer ember menekült el a szárazság elől, ebből 84 ezren Herat városából, további 182 ezren pedig Badghis környékéről. Négy éve nem esett eső, ami teljesen tönkretette a régió mezőgazdaságát, még a mákültetvények hozama is visszaesett, pedig tavaly még rekordmennyiségű termés volt.

A CNN tudósítói egy Herat melletti menekülttáborban találkoztak egy asszonnyal, Mamareennel, aki férje halála óta egyedül neveli gyermekeit. Az édesanya úgy döntött, 3000 dollárért (körübelül 845 ezer forintért) eladja hatéves kislányát, Akilát egy másik menekültnek, Najmuddinnak, hogy ne haljanak éhen. Najmuddin tízéves fia, Sher Agha számára vásárolta meg a kislányt.

Nem tudja, hogy eladtam őt. Honnan is tudhatná? Még gyerek. De nem volt más választásom. Mosollyal az arcán, vagy könnyek között, de mennie kell

– fogalmazott az édesanya. A kislány új tulajdonosa, Najmuddin számára a tranzakció egy jótékony tett volt. Mint mondja, a család éhes volt, és ugyan ő is szegény, így egyelőre csak 70 dollárt fizetett meg a gyermek árából, de a következő évek során törleszteni fogja a maradékot, amiből élelmet vehetnek maguknak Akila rokonai.

Afganisztánban nem szokatlan az, amit a nyugati kultúra emberkereskedelemnek nevez, a feleségek adásvétele nagy múltra tekint vissza. Azt a felvetést, hogy mégiscsak gyerekekről van szó, a két szülő azzal inti le, az ilyesmi nem számít errefelé, ez egy mindennapos dolog, öregek is házasodnak fiatal lányokkal. Hogy Akila esete mennyire nem egyedi, arra rögtön talált bizonyítékot a CNN stábja: megismerkedtek egy neve elhallgatását kérő apával, aki jobb híján négyéves lányát adta oda hitelezőjének tartozásáért cserébe.

Keresés az oldalon