Nem létező zászlót akasztottak ki a Parlamentre augusztus 20-án

A kormány azért függesztette ki, mert az alaptörvény kimondja a keresztény értékek védelmét.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-22 14:22

Érdeklődők várakoznak a bejutásra, hogy megtekintsék a Szent Koronát a Parlamentben 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. MTI Fotó: Kovács Tamás

Szent István zászlaja annak idején feltehetően teljesen vörös volt, kereszt nem szerepelt rajta, augusztus 20-án mégis keresztes változat lógott a Parlamenten. A kormány szerint azért, mert az alaptörvény már kimondja a keresztény értékek védelmét – írja az Index.

A főhomlokzat ablakából kilógatott vörös zászlók azért szúrhattak szemet az embereknek, mert eddig állami intézményeken nem szerepelt kihelyezett vallási jelkép, tiszteletben tartva az állam és az egyház szétválasztását. A hetedik alkotmánymódosítással júniusban került be az Alaptörvénybe, hogy „minden állami szerv kötelessége Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme” – feltehetően ezért az eddig fel nem bukkant zászló.

A nemzetijelkepek.hu-n azonban az derül ki, hogy nem maradt fent Szent István zászlajáról hiteles leírás vagy ábrázolás, viszont művészettörténeti alapokból következtetve abban a korban nem szerepeltek jelképek a zászlólapokon, hanem mindig a zászló csúcsán, háromdimenziósan jelentek meg – így a kereszt is feltehetően csak ott helyezkedett el.

Az Index megkérdezte az állami ünnepséget szervező Miniszterelnöki Kabinetirodát a díszítésről, illetve arról, mit szerettek volna üzenni vele, amire a Kormányszóvivői iroda szűkszavú választ adott: „Magyarországon az Alaptörvény mondja ki a keresztény értékek védelmét”.

A lap megkereste a Parlamentet is, hogy volt-e beleszólásuk a díszítésbe – a sajtóiroda azt válaszolta, a programokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezte, így ők az illetékesek.

Mai nap hírei

Donald Trump feleségdublőrt használt?

eletforma.hu12 órája

Orbánnak is nyilvánosan beszólt a Felcsút edzője. Csomagolhat?

felcsut.ezalenyeg.hu12 órája

Karácsony: szerdán visszavonjuk a budapesti maszkszabályokat

szeretlekmagyarorszag.hu14 órája

Visszarúg a múlt: videón egy teljesen felújított benzines ZIL-130-as

agroinform.hu15 órája

A magyar kormány megtámadta az Európai Unió Bíróságán a Mobilitási Csomagot

demokrata.hu16 órája

Átnéztük a pécsi Elios-ügy aktáját: Páva Zsolt fideszes polgármester volt a projekt szekértolója

atlatszo.hu17 órája

Megérte várni - Végre teljesülhet Zalatnay Sarolta legmerészebb álma

femcafe.hu18 órája

7 dolog, amit megtehetünk tüdőnk egészségéért

szimpatika.hu19 órája