Neked is mindegyik megvolt? - retró videójátékok

A mai gyerekeket mindig az a vád éri, hogy sokat nyomkodják a kütyüket, számukra ezek már mindennapi tárgyak, nekünk azonban hatalmas újdonságnak számítottak a Commodore 64-en játszható programok, majd később az első TV-hez csatlakoztatható konzolok, mint a Sega vagy az első Playstation.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-30 12:23

Forrás: game4v.com

A Commodore 64 a 80-as évek kultikus számítógépe volt, gyártása 1993-ban állt le. Olyan játékokat futtathattunk rajta, mint a Pacman, az Avenger, a Tetris, a Wizard of Wor, a Robin of the Wood, a Lazy Jones, de lehetett rajta sakkozni, focizni, autóversenyezni is.

Sokan még ma is féltve őrzik egykori gépüket, sőt a mai napig rendeznek C64 demo versenyeket.

A Sega Mega Drive a kilencvenes évek nagy slágere volt, a 16 bites játékkonzolt Japánban kezdték gyártani, de hamarosan az egész világon népszerű lett, 39,7 millió példányt adtak el belőle. Az egyik legismertebb játék a Sonic the Hedgehog volt, imádtunk rohanni a kék sündisznóval. A fiúk leginkább a verekedős játékokat szerették, mint a Tekken, vagy a Mortal Kombat, de az autóversenyzősök is nagyon népszerűek voltak. Számos Disney rajzfilm játékváltozata is elérhető volt, mint az Aladdin, az Oroszlánkirály vagy a Chip és Dale.

http://steam.cryotank.net/?p=21348

Nintendo

A Super Nintendo egy időben jelent meg a Sega-val, és ugyanúgy 16 bites játékkonzol volt. Európában a kilencvenes évek elején élte fénykorát. Sikere főleg Marionak volt köszönhető, aki a mai napig népszerű a gyerekek között. A 16 bites korszak legnagyobb példányszámban eladott konzoljává vált. Nagy hátránya volt, hogy jóval kevesebb játékot gyártottak hozzá.

game4v.com

Sony Playstation

A Playstation első verziója 1994 végén jelent meg Japánban, egy évvel később Észak-Amerikában és Európában is lehetett már kapni. Óriási siker lett, világszerte 100 millió példányban adták el. Hatalmas váltás volt a 16 bites játékok után, az első lemezek között volt a Tekken, a Ridge Racer, a Battle Arena.

A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedinek számított, a grafika már három dimenziós volt, a tápegység már nem a gépben, hanem azon kívül helyezkedett el, a mentések a memóriakártyára kerültek. A legnagyobb példányszámban eladott játék a Gran Turismo volt. 2007-ig gyártottak hozzá játékokat, összesen több mint 7000 lemezt. Nagy sikert aratott a Crash Bandicot, a Spyro the Dragon, a Resident Evil, a Final Fantasy, a Tekken és a focis, kosaras játékok is.

Deviantart.com

 

 

 

Mai nap hírei

Jönnek a fagyok

agroinform.hu4 órája

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu7 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu8 órája

Aránytalanul nő a koronavírus fertőzöttek száma

napidoktor.hu11 órája

Tizenkétezerhez közelít az aktív fertőzöttek száma, hat honfitásunk hunyt el

demokrata.hu12 órája

Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása

magro.hu14 órája

Salma Hayek 54 évesen is szédületesen bomba fürdőruhában

joy.hu16 órája

Egy romániai ház padlója alatt találták meg Isaac Newton egyik első könyvét!

napmintnap.com16 órája