Folytatódhat Orbánék konferenciája Büsszelben

Startlap - Startlap
A brüsszeli bíróság döntése nyomán korlátozás nélkül folytatódhat a kétnaposra tervezett Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon).

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben.

A bírósági döntést kedden, éjfél előtt pár perccel már Orbán Balázs, is üdvözölte a Facebook-oldalán: “Győzelem! Holnap is folytatódik a NatCon. A szuverenista erők európai szövetsége megállíthatatlan” – kommentálta a fordulatot a miniszterelnök politikai igazgatója.

Mint ismert, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir  “a közbiztonság garantálása érdekében” kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben “nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”.

A szervezők a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság az éjszaka folyamán helyt adott a fellebbezésnek és megsemmisítette a polgármester határozatát. Ez a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme – közölték a szervezők az MTI-vel.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója emlékeztetett, a konferencia jelenlegi helyszíne a harmadik, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Korábban a belga miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte a rendezvény betiltását, amely sérti a belga alkotmányos jogokat. De még a Fidesz politikai ellenfele, a momentumos Cseh Katalin is rossz döntésnek nevezte, hogy Brüsszelben leállították Orbán konferenciáját – írja a 24.hu.

Orbán Viktor: Elegünk van

A Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét – mondta a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán Brüsszelben. Orbán Viktor szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz.

A miniszterelnök a NatCon második napján azt nyilatkozta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a “szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”. “Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti konzervatívizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

“A belga rendőrség blokád alá vonta a NatCon konferenciát Brüsszelben. Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból. Utoljára ’88-ban akartak rendőrökkel elhallgattatni. Akkor sem engedtük és most sem fogjuk!” – reagált még kedden Orbán Viktor a Facebook-oldalán a történtekre.

A miniszterelnök szerda reggeli posztjában már a brüsszeli politikai elit leváltásának szükségességéről tett közzé egy videót, melyhez a következő kísérőszöveget írta:

“Elegünk van a migrációból!

Elegünk van a háborúból!

Elegünk van a genderpropagandából!

Brüsszelben változás kell!”

 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Ódor Lajos Orbán Viktor kijelentéséről: "Nagyon nem szerencsés"

képcím

Orbán: Baloldali, háborúpárti ember követte el a merényletet...