Nagyobb nyugdíjemelés jöhet a vártnál, íme a pontos szám

Startlap - Startlap
Hétfőn újra próbálkoznak a búvárok a Hableánynál, durván szigorítanak az amerikaiak a vízumrendszeren, a padlást is kisöprik a NER milliárdos építőipari vállalkozói. Hírösszefoglaló.

A vártnál nagyobb nugdíjemelés jöhet az idén, de jelenleg több mint hetvenszeres a különbség a legkisebb és legnagyobb nyugdíj között

Először 2016-ban jelent meg egy olyan személy, aki havi 2 millió feletti nyugdíjra jogosult, azóta viszont már megszaporodott az álomnyugdíjjal rendelkezők száma. Mindeközben idősek tízezrei kevesebb mint 50 ezer forintot kapnak az államtól. Ebből a cikkből  megtudhatod, hány embernek jár legalább kétmilliós, illetve 200 ezres juttatás, és hányan vannak, akiknek legfeljebb 50 ezer, vagy 29 ezer forint jut.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzésében arról számolt be: növekszik a magyar gazdaság, ami a nyugdíjprémium kifizetését, valamint a nyugdíjemelést is érintheti, így az árpilisi előrejelzésnél nagyobb emelés jöhet. Ha pontosan érdekelnek a gazdasági fejlődést jellemző mutatók, vagy az, mekkora nyugdíjemelés várható ősszel, ide kattints.

Hétfőn újra megpróbálnak lemerülni a Hableányhoz

Hétfőn újra próbálkoznak majd a búvárok a múlt szerdán elsüllyedt Hableány turistahajó roncsainál – erről Shunkeun Song, a dél-korai nagykövetség védelmi attaséja beszélt. Ahogy arról is, mi az, ami a merülést rendkívül megnehezíti, és hogyan próbálnak mégis a habok alá jutni a szakemberek. Minderről ebben a cikkben olvashatsz, ahol két, a mentésben közreműködő rendőr is megszólal.

A magyar mentőcsapat tagjai úszó-pontonon és motorcsónakban a Hableány turistahajó közelében a Margit híd pillérénél 2019. június 3-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Egy nappal a baleset után őrizetbe vették Jurij C.-t, annak a szállodahajónak a 64 éves kapitányát, amely a Hableánnyal ütközött. A bíróság 15 milliós óvadék fejében engedné ki a kapitányt, ami ellen fellebbezett az ügyészség. Az óvadék kapcsán meglepő dolog derült ki, amiről itt olvashatsz bővebben.

A hajóbaleset áldozatainak emlékére közös éneklést szerveznek a Margit hídon, a Kórusok Éjszakája keretében. A szervezők nem akármilyen dalt választottak az eseményre, amelyre mindenkit szeretettel várnak. A részleteket itt találod.

Ezentúl könyékig benyúlnak magánéletedbe, ha amerikai vízumot akarsz

Már eddig is baromi sok adatot kellett megadnia annak, aki amerikai vízumot igényelt, például családtagokról, munkahelyekről, pénzügyi helyzetről és a lakóhelyről.  A Trump-adminisztráció bevándorlás-ellenes kampánya keretében azonban egy eddig nagyon szűk kört érintő roppant szigorú szabályokat terjesztenek ki nagyjából minden bevándorlási és nem bevándorlási célú vízumra. Ha érdekel, miről is van szó, erre a cikkre kattints.

Tényleg egészségesebb a piaci zöldség a boltinál? A szakértő olyan választ adott, amire biztosan nem számítottál

Paprika és burgonya egy zöldséges standjánál a békásmegyeri piac új csarnoképületében 2019. április 26-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara saját adatbázisán kertbarát-egyesületek, gazdálkodói szervezetek, profi- és hobbikertészek körében indított egy szakmai kérdőívet, hogy fény derüljön a növényvédőszer-használati szokásokra, ezen belül arra is, mennyire tartják be a szerhasználat során a szakma szabályait. Vagyis egy egyre népesebb tábor azon meggyőződésére került végre pont, miszerint a kedves piacos nénik és bácsik nyilván biogazdálkodást folytatnak. Nos, a kutatás eredményei egészen meglepő tendencia képét rajzolták fel.

Közel 58 milliárdot tüntettek el a NER építőipari moguljai 

529 milliárd forint: ennyi volt a kilenc legnagyobb kormányközeli építőipari vállalat forgalma a tavalyi évben, amiből 59 milliárdos adózott nyereség származott. Ezt egy híján (vagyis 58 milliárd forintot) ki is vették osztalékként a tulajdonosok a cégeikből. Pedig egy évvel korábban még a nyereség harmadát a vállalkozásokban hagyták. De pontosan kik, milyen cégeken keresztül, mennyi pénzt (jobban mondva milliárdot) szakítottak, és hogy lehet az, hogy a jövőben várható profit még fényesebbnek tűnik, amikor már az idei év is többeknek rekord volt? A kérdésekre a választ a következő cikkben leled.

A diákok egy része minimálbérnyi összeget kereshet, ha jól tanul

Fotó: iStock

A jövőben jobban odafigyelnek arra, hogy ne maradjanak ki az iskolából a tanulók anyagi okok miatt, ennek érdekében a fiatalok egy része akár a minimálbér összegét is megszerezheti jó tanulmányi eredménnyel. Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Van egy rangsor, amiben a románokat kivéve egész Európa csúnyán lehagyja a magyar bankokat

A Magyar Nemzeti Bank friss Pénzügyi Stabilitási Jelentésében részletesen elemzi a hazai bankrendszer hatékonyságát, amiből szomorú következtetést vontak le. A 28 uniós tagállamból kizárólag Romániát sikerült megelőzni egy fontos mutató szempontjából.

A változatosság kedvéért hamarosan megint esni fog

Annál jobban, hogy minden reggel a csapadékről, vagy annak rövid ideig tartó hiányáról kell beszámolnunk, csak magát az esőt unjuk. De sajnos semmit sem tehetünk ellene, ezért érdemes elolvasni ezt a cikket, vagyis a következő napok időjárás-előrejelzését.

Ez is érdekelhet

képcím

Itt vannak a friss nyugdíjutalási időpontok

képcím

Tállai 13. havi nyugdíjat is ígér az időseknek jövőre

képcím

Péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és a...