Nagy változások jönnek szeptember elsejétől

Startlap - Startlap
Ha tömegközlekedni, utazni, tanulni vagy betegeskedni fogsz, akkor téged is érinthetnek az újdonságok. Reggeli hírösszefoglaló.

Nagy változások jönnek szeptember elsejétől

Az új határvédelmi intézkedéseken túl számos más újdonságot kell megszoknunk az első őszi hónap első napján. Módosulnak a menetrendek, új szabály érvényes a nyelvvizsgákra és a gyógyszerfelírásra, továbbá átalakul az autósok ellenőrzése, és a felnőttképzés terén is lesznek változások. Mit jelent ez a gyakorlatban? Innen kiderül.

“Mintha háborúba engedném a gyerekemet” – elindult a tanév, de idén még az évnyitó sem volt a régi

Az intézmények döntő részében speciális tanévnyitókkal kezdődött a szeptember. A szülők eltérő érzelmekkel fogadják az idei tanévkezdést, de két dologban mindenki egyetért: a vírushelyzet komoly kihívást jelent a gyermekes családoknak, és nagyjából lehetetlen lesz betartani a minisztérium által megfogalmazott járványellenes ajánlásokat. A legtöbben azért alapvetően örömmel fogadják az offline oktatást, de a táskákba maszkot és kesztyűt is bekészítenek. A legerősebb aggodalom mindenképpen az őszi influenzaszezont övezi. Ebben a cikkben  szülők szólalnak meg arról, milyen gondolatokkal indítják útnak a gyerekeket a suliba, és megtudhatod, hogyan változtatta meg a tanévnyitókat a járvány árnyéka.

Az utolsó pillanatban módosítottak a határzáron: a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek Magyarországra

A hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be hétfő este Facebook-oldalán, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések életbe lépésének előestéjén. Részletek itt.

Kiderült, miért nem felelnek meg a kormánynak a külföldi koronavírustesztek

Fotó: Marcelo Hernandez/Getty Images

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában tájékoztatott saját tesztjéről és karanténjáról, és elmagyarázta, miért nem fogadják el itthon a más országban végzett teszteket. Ha érdekel, mi hangzott el, akkor ezt a cikket olvasd el.

Nők elleni zaklatás miatt emeltek vádat a váratlanul lemondott leveleki polgármester ellen

Amikor a fideszes Borsodi László július elején hirtelen lemondott, semmit sem lehetett tudni arról, mi áll a döntése hátterében. Az alig 3 ezres szabolcsi faluban mintha mindenki tudna Borsodi sötét, magánéleti ügyéről, de sem ők, sem a polgármesteri hivatal nem akarnak beszélni. Azért akadt, aki megszólalt, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség és a Nyíregyházi Járásbíróság is sok információval szolgált. Így kiderült, hogy a településvezető ellen a zaklatáson túl egyéb vádak is vannak, és ezért több évet is kaphat. Minderről bővebben itt írnak.

“Az ellenség fent ül a páholyban, szotyizik, és élvezettel nézi, hogy mi itt az arénában lejátsszuk egymás közt a meccset”

Ennek az egyetemnek három óra múlva vége.

Ez volt az utolsó mondat, ami hétfő este elhangzott a budapesti Vas utcában, ahol a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai tüntettek az egyetemükért. Sokkal inkább keserű virrasztás volt már ez, mint valódi tiltakozás, amit aztán egyszer csak elmosott a vihar. Erre a linkre kattintva fényképes beszámolót olvashatsz az eseményről.

Újra indul az izsáki időközi választáson Mondok József, aki családjával együtt beköltözött a pályázati támogatásból felhúzott vadászházba

Még le se zárult a büntetőpere, de Mondok József máris aktivizitálni próbálja rövid időre megszakadt politikai karrierjét. Bővebben.

A magyar GDP fele az árbevételük, Magyarország mégis önti a pénzt az Audinak

Fotó: Ákos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Az Audi a 2019-es évet 19,5 ezer milliárd forintos, vagyis a féléves magyar GDP-nek megfelelő árbevétellel zárta. Akárhogy is nézzük, bizton állítható, hogy a cég támogatások nélkül is bőven nyereséges lenne. Ehhez képest a magyar állam tízmilliárdokkal tömte ki az Audit, miközben az itthon termelt profitból egy fillér sem marad nálunk, a kormány tulajdonképpen a német költségvetés osztalékadó-bevételébe nyomja a pénzt. Ráadásul egy győri munkahelyre itt négyszer több állami pénz jut, mint amennyi az anyaországban jár. Bővebben.

“Dani sokszor felvetette mostanában, hogy ha olyan nagyfiú lesz, mint Ábel, tud-e majd focizni” – két kisfiú is SMA-s a tatabányai családban

A 4 éves Danit és a 3 éves Bercit ugyanazzal a betegséggel diagnosztizálták. Édesanyjuk ebben a cikkben meséli el szívszorító történetük.

Nem sokat kell aludni, hogy visszatérjen a nyár

Most a szokásosnál néhány fokkal hűvösebb időre számíthatunk, de nem is olyan sokára jelentős melegedés veszi kezdetét. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Ez is érdekelhet

képcím

Felszólalt Magyar Péter tüntetésén, kirúgták Tarr Zoltánt a...

képcím

Gyurcsány Ferenc nekiment Magyar Péternek, de a nevét egyszer se...

képcím

Videóval köszönte meg Magyar Péter a szombati tüntetést