Nagy reformok jönnek a MÁV-nál és a Volánbusznál, a jegyvásárlás már idén módosulhat

Startlap - Startlap
A közösségi közlekedés szervezése komoly fordulóponthoz érkezett a két vállalat közös irányítás alá kerülésével. Jelentős változtatásokra készülnek, aminek már 2020-ban lesz eredménye. Hírösszefoglaló.

Nagy reformok jönnek a MÁV-nál és a Volánbusznál, a jegyvásárlás már idén módosulhat

Mivel július 15-től közös irányítás alá került a MÁV és a Volánbusz, elérkezett az idő az egységes jegyrendszer, az átláthatóbb díjszabás, és az összehangolt menetrend kialakítására. Ezek az átalakulások hosszabb időt igényelnek, de bizonyos újdonságok már 2020-ban megérkeznek. Részletek itt.

Távoktatásban induló tanévre is készül a kormány

A legfrissebb Magyar Közlöny egyik rendeletében, amelyben az egyetemi beiratkozásokról döntenek, egy sokatmondó részlet bújik meg a szeptemberi tanév indulásával kapcsolatban. Miről van szó? Innen kiderül.

“Ide mi csicskának jövünk” – kizsákmányolt kelet-európaiak viszik a hátukon a hatalmas német húsüzemeket

A német hatóságok is évek óta tudják, hogy a vállalkozói szerződéssel érkező külföldi munkásokat a szállásokon sokszor emberhez méltatlan körülmények között zsúfolják össze, a húsüzemekben pedig áthágják a munkavédelmi előírásokat és a munkaidőkeretet. Miután az egyik legsúlyosabb európai járványgóc éppen a legnagyobb német húsfeldolgozóban alakult ki, a szektor nagyobb figyelmet kapott, és a német szövetségi kormány májusban lépéseket tett az élőállat-vágó és a húsfeldolgozó társaságok ügyében. Ebben a cikkben  a német húsiparban 15 éve tevékenykedő András, a néhány hónap után menekülő István és a korábbi mentőápoló, Zsombor mesél a német húsiparról és a körülötte szerveződött magyar közvetítőhálózatról.

Az Európai Unió szűkítette a járvány szempontjából biztonságos országok listáját

Fotó: Karol Serewis/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az Európai Unió Tanácsa csütörtökön jelezte, hogy felülvizsgálták és meghúzták azon országok listáját, amelyek állampolgáraira nézve a július 16-tól fokozatosan megszüntethetik a tagállamok koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásaikat. További információkért kattints ide.

Újra felbukkant Borkai Zsolt: kézműves vázával ajándékozták meg

A volt győri polgármester a Megyei Jogú Városok Szövetségének rendezvényén vett részt Kósa Lajos képviselő, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Szita Károly, a szövetség elnöke, és Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára társaságában. Az eseményről ebben a cikkben olvashatsz.

Három nappal azután, hogy egy 20 milliárdos megbízást kaptak, az állam megvásárolta a nyomdát

Közel két éve egyeztetés után az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) bejelentette, hogy felvásárolják az Alföldi Nyomdát. Ez éppen három nappal azután történt, hogy a debreceni vállalat aláírt egy 20 milliárdos állami megbízásról szóló szerződést, méghozzá a Kellóval. Az Alföldi Nyomda szerepe az elmúlt három évben két és félszeresére hízott tankönyvbizniszben több okból is fontosabb, mint a partnereié. Milliárdos adásvételról van szó, egy nagyon értékes ingatlannal. Részletek itt.

Becsődölhetnek a taxisok a kata terheinek újbóli fizetése miatt

A veszélyhelyzet időszakában az előző évhez képest 80-90 százalékkal csökkent a kereslet a taxi-szolgáltatásra. Részletek itt.

Nagyott lépett előre Magyarország a gyermekprositúció ügyében, de a gyerekek még mindig büntethetők

Amikor a rendőrök kiskorú prosituáltakkal találkoztak, évtizedeken át ugyanúgy ellenőrizték, hogy betartják-e a szabályokat, mint a felnőttek esetében, és amennyiben valami nem stimmelt, szabálysértési eljárást indítottak. Az Utcajogász 2 éve fordult az Alkotmánybírósághoz a gyakorlat megszűntetése érdekében. Végül most az AB kimondta, hogy a kiskorú prostituáltak büntetése alaptörvényellenes. Mire ez megtörtént, a kormány módosította a törvényt, ugyanakkor pénzbírság kiszabására, illetve elzárára most is van lehetőség. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Megtelt vízzel a kiszáradt derecskei szikes tó

A szikes tavak természetvédelmi szempontból rendkívül értékesek, így igazi örömhírt jelentett be a Hortobágyi Nemzeti Park, amikor közölték: ismét vizes élőhellyé vált a Derecske melletti Nagy-Nyomás nevű egykori szikes tó. Minderről bővebben itt írnak.

Nem fogsz örülni az időjárásnak, ha nyaralni mennél a hétvégén

Fotó: Historica Graphica Collection/Heritage Images/Getty Images

A megszokottnál hűvösebb, záporral, zivatarokkal, felhőkkel tarkított idő jellemzi majd a hétvégét. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Ez is érdekelhet

képcím

Az omikron itt van, de Magyarország nem szigorít - kellene?

képcím

444.hu: Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének is...

képcím

Ahol egy kórház sorsa döntheti el a választást