Nagy bejelentést tett a Kúria a devizahitelek ügyében

Fordulat következhet be a jövő év első felében.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-07 11:44

Simonné Gombos Katalin, a Kúria Polgári Kollégiumának sajtószóvivõje (k), Józan Magda sajtófõnök (b) és Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetõje (j) a deviza alapú kölcsönszerzõdésekkel kapcsolatos jogegységi döntés ismertetésén, a Kúrián 2014. június 16-án. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Átfogó vizsgálatot indít jövőre a Kúria a devizahiteles ügyek kapcsán – írja a Magyar Idők. A hírt Wellmann György, a testület polgári kollégiumának vezetője jelentette be a legfőbb ítélkező fórum évértékelőjén csütörtökön.

Wellmann  elmondta, hogy az év első felében – az egyes ügyek tapasztalatai alapján – a devizahiteles pereket tanulmányozó kúriai konzultatív testület egyebek mellett azt tanulmányozza majd, hogy mit tartalmaztak az egykori hitelek kapcsán kiállított kockázatfeltáró nyilatkozatok és az árfolyamkockázatról szóló, annak idején megszövegezett tájékoztatók. Ugyanakkor bekérik az ország bíróságaitól majd azoknak a pereknek az aktáit, amelyekben azért mondta ki valamely devizahitel-szerződés semmisségét jogerősen az ítélkezés, mert az árfolyamkockázatról szóló figyelemfelhívás nem volt megfelelő.

A polgári kollégium vezetője arról is beszámolt, hogy a Kúriára érkezett 1175 ügy harmadát teszik ki a devizaalapú kölcsön- és lízingügyek, és mint mondta, az Európai Unió Bíróságának szeptemberi ítélete sok tekintetben megerősítette a Kúria eddigi gyakorlatát ezekben az ügyekben. 

A kollégiumvezető kitért arra is, hogy az Európai Unió bírósága előtt jelenleg fél tucat magyar devizahiteles ügy van, így elképzelhető, hogy a luxembourgi ítélkező fórum hamarosan újabb iránymutató döntést hoz – írja a lap.

Van összhang

November közepén a devizahitelesek szempontjából rossz hír érkezett az uniós bíróságról, amely megállapította, hogy összhangban vannak az uniós joggal azok a magyar jogszabályi rendelkezések, amelyek módosítják a devizahitel-szerződések tartalmát az azokban foglalt egyes tisztességtelen szerződési feltételek eltávolítása érdekében.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék tájékoztatása szerint Nils Wahl főtanácsnok indítványában kiemelte, az uniós irányelv célja a fogyasztó és a kereskedő közötti szerződéses egyensúly helyreállítása a tisztességtelen szerződési feltételek semmisségének előírásával.

Az uniós irányelvvel tehát nem ellentétes az a magyar jogszabályi rendelkezés, amely a tisztességtelenségtelen szerződési feltételek eltávolításával a fogyasztói szerződést hatályban tartja – mutatott rá a svéd főtanácsnok.

Október elején több magyar devizahiteles keresetét is elutasította az Európai Bíróság – írta a hvg.hu. A devizahitelesek azt szerették volna elérni, hogy az Európai Bizottság nyújtson betekintést azokba a vizsgálati papírokba, amelyek alapján nem indított eljárást Magyarország ellen – ezzel pedig hallgatólagosan beleegyezett a devizahitel-szerződések jogszabályokkal történő módosításába.

Címkék:

devizahitel kúria

Hozzászólások

     
     

Mai nap hírei

„Úgy tettem, mintha naiv volnék, és nem tudnám, mi zajlik ebben a házban” – Modern kori rabszolgaság

wmn.hu|5 órája

Voltak elveink… Aztán lett gyerekünk – Nyomjad, anyukám! videópremier Senával

wmn.hu|7 órája

Többfelé éjszaka is kitartanak a vasárnapi zivatarok

kiderul.startlap.hu|12 órája

„Leéltem közben egy másik életet” – El Camino, az út

wmn.hu|15 órája

Felhőszakadásra, jégesőre figyelmeztetnek

kiderul.startlap.hu|16 órája

A svéd tini, aki többet ért el a klímaváltozásban, mint Leonardo DiCaprio

wmn.hu|18 órája

Mérséklődik a meleg a jövő héten

kiderul.startlap.hu|20 órája