Kiemelt Hírek 2018. április 16.

Mutatjuk, melyek lettek idén a világ legjobb fotói - galéria

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 16.
Lángoló venezuelai tüntetőről készített kép vitte a fődíjat.

Egy erőszakos összecsapásokkal kísért caracasi tüntetésen meggyulladt férfiról készített kép, Ronaldo Schemidt venezuelai fotós felvétele nyerte el a World Press Photo 2018 fődíját csütörtökön Amszterdamban.

Ronaldo Schemidtnek, az AFP francia hírügynökség Venezuelában született, Mexikóban élő fotóriporterének a képe, amely elnyerte a World Press Photo nemzetközi sajtófotóverseny fődíját, az Év Sajtófotója díjat, valamint a hírkép egyedi kategória első díját 2018. április 12-én. A 2017. május 3-án készült felvételen a Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők egyike, a 28 éves Jose Victor Salazar Balza fut égő ruhában a rohamrendőrökkel történt összecsapások közben Caracasban.

A Venezuela Crisis című díjnyertes képet 2017. május 3-án készítette Schemidt az Agence France Presse francia hírügynökség számára. A 28 éves tüntető, José Victor Salazar akkor gyulladt meg, amikor egy motorkerékpár benzintartálya felrobbant a közelében. A férfi első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

“Klasszikus kép, de tele van energiával, amit a színek, a mozdulat, a jó elrendezés ad. Ennek a képnek ereje van” – mondta Magdalena Herrera, a zsűri elnöke.

A világ legrangosabb fotópályázatára 125 ország 4548 fotósa nevezett több mint 73 ezer felvétellel. A 61. World Press Photo verseny zsűrije nyolc kategóriában – korunk kérdései, környezet, általános hír, hosszú távú projektek, természet, emberek, sport, helyszíni hír – hirdetett győztest.

Az év fotója fődíj 10 ezer euró (3,1 millió forint) pénzjutalommal jár.

Íme néhány fotó a nyertesek közül:

Magnus Wennman svéd fotóriporter képe, amely első díjat nyert az emberek egyedi kategóriában. A 2017. március 2-án készült felvételen egy rejtélyes betegségben, rezignációs szindrómában szenvedő koszovói roma testvérpár, Djeneta (j) és Ibadeta látható magatehetetlenül fekve egy kórházi ágyon a svédországi Horndalban.
Egy kép Ami Vitale amerikai fotóriporter riportjából, amely első díjat nyert a természet sorozat kategóriában. A 2017. február 11-én készült felvételen egy gondozó kiselefántokat etet az észak-kenyai Samburuban működő Reteti elefántmenhelyen.
Egy kép David Becker amerikai fotóriporter riportjából, amely első díjat nyert a hírkép sorozat kategóriában. A 2017. október 1-jén készült felvételen rendőrök láthatók a Las Vegas-i lövöldözés lezárt helyszínén, a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál, miután Stephen Paddock, helybéli lakos egy könnyűzenei koncert hallgatósága közül legkevesebb ötvennyolc embert megölt és 515-öt megsebesített automata fegyverrel a szálloda erkélyéről, mielőtt végzett magával.
Egy kép Ivor Prickett ír fotóriporter riportjából, amely első díjat nyert az általános hírek sorozat kategóriában. A 2017. szeptember 16-án készült felvételen egy iraki asszony, Nadira Azíz nézi, amint iraki polgárvédelmi aktivisták kiássák nővére és unokahúga holttestét légitámadásban megsemmisült otthona romjai közül Moszul óvárosában.
Egy kép Adam Ferguson ausztrál fotóriporter riportjából, amely első díjat nyert az emberek sorozat kategóriában. A 2017. szeptember 21-én készült felvételen Aisha, egy 14 éves nigériai kislány látható, akit a Boko Haram nigériai iszlamista szervezet fegyveresei elraboltak, majd testére robbanóanyagot erősítve öngyilkos merénylet elkövetésére jelöltek ki. A lány nem robbantotta fel magát és másokat, hanem segítséget kért.
Egy kép Alain Schroeder luxemburgi fotóriporter riportjából, amely első díjat nyert a sport sorozat kategóriában. A 2017. szeptember 17-én készült felvételen fiatal zsokék versenyeznek az Maen Jaran lóversenyen, az indonéziai Sumbawa szigetén lévő Moyóban.
Egy kép Kadir Van Lohuizen holland fotóriporter riportjából, amely első díjat nyert a környezet sorozat kategóriában. A 2017. január 21-én készült felvételen egy férfi műanyagpalackokkal megrakott, hatalmas zsákot cipel egy hulladékhasznosító telepre a nigériai Lagosban.
Neil Aldrige dél-afrikai fotóriporter képe, amely első díjat nyert a környezet egyedi kategóriában. A 2017. szeptember 21-én készült felvételen egy elkábított, bekötött szemű fiatal, déli, fehér orrszarvú látható, miután az orvvadászok elől kimenekítették Dél-Afrikából.
Oliver Scarf brit fotóriporter képe, amely első díjat nyert a sport egyedi kategóriában. A 2017. február 28-án készült felvételen a helyi lakosokból felálló Up’ards és a Down’ards csapatok játékosai egymásnak feszülve küzdenek a labdáért a hagyományos Shrovetide futball-mérkőzésen az angliai Ashbourne településen. A labdarúgás ősének tartott labdajátékot a 12. század óta hagyományosan húshagyókedden és hamvazószerdán űzik a településen.
Carla Kogelmann holland fotóriporter képe, amely első díjat nyert a hosszú távú projektek kategóriában. A 2017. augusztus 8-án készült felvételen egy testvérpár, Hanna és testvérének, Szonjának a köldöke látható a bioenergiát hasznosító Merkenbrechts osztrák településen, a cseh határ közelében. A környéken élők saját energiaszükségletük többségét helyi biomasszából és más megújuló forrásokból nyerik.
Corey Arnold amerikai fotóriporter felvétele, amely első díjat nyert az egyedi természetképek kategóriában. A 2017. február 14-én készült felvételen egy sas látható, amely nyershúst lakmározik egy szupermarket szemeteskukájában az alaszkai Dutch Harborban.
Jesco Denzel német fotóriporter képe, amely első díjat nyert a kortárs témák egyedi kategóriában. A 2017. február 24-én készült felvételen turisták csónakja érkezik a Makoko közösség ősi halászfalujába a Lagos-lagúna partjainál.

A további díjazott fotókat itt lehet megnézni.

Forrás/fotók: MTI/EPA/World Press Photo

Keresés az oldalon