Mutatjuk, hogy mennyi az átlagfizetés az Ön megyéjében

Budapesten 270 ezer forint feletti az átlagfizetés, míg Szabolcsban a 150 ezret sem éri el.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-25 12:01

Fotó: Thinkstock

A Központi Statisztikai Hivatal „Fókuszban a megyék” kiadványa negyedévente nyújt áttekintést Budapest, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról, így az átlagkereset aktuális statisztikai eredményeiről – írja a hvg.hu.

Budapesten az átlagfizetés 272 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 224 ezer forint, amely jelentősen felhúzza az országos átlagot. Már a kettő között is nagy a differencia, de utánuk sokkal nagyobb a szakadék. Hiába volt az országos nettó átlagkereset az idei első félévben 215 ezer forint, ezen a két helyen kívül egyetlen megye sem volt, amely elérte volna az átlagot.

A két leggazdagabb helyet Fejér és Komárom-Esztergom megye követi, ahol az idei első féléves átlagkereset elérte a nettó 200 ezer forintot. Heves, Tolna, Vas és Veszprém megye közelíti a 200 ezres határt – valószínű, ha tovább nőnek a bérek az országban, nemsokára ott is kettessel kezdődik az átlag. Csongrád (185 ezer) és Bács-Kiskun (180 ezer) viszont már meg sem közelíti a kétszázezret.

Hajdú-Bihar, Baranya és Somogy átlagfizetései nagyjából megegyeznek: mindhárom helyen körülbelül 177 ezer forintból kell kijönni havonta. Utánuk Jász-Nagykun-Szolnok következik a listán174 ezerrel. Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala (169 ezer), Nógrád (166 ezer) és Békés (158 ezer) megye átlagkereseti adata nagyon alacsony, de így is jobb, mint Szabolcs-Szatmár-Beregben: az ország legszegényebb megyéjében 149 ezer forint a nettó átlagfizetés.

A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 231, a szellemieké 426 ezer forint volt az első félévben. A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legmagasabb (497 ezer forint), Békés megyében pedig a legalacsonyabb (305 ezer forint). A fizikai foglalkozásúak esetében a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron (285 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (172 ezer forint) képviselte.

Mai nap hírei

Gyanús halmok a határban – milyen kártevőt rejthetnek?

agroinform.hu3 órája

Híres párok meghökkentő házassági szerződései: nem semmi, miket írtak alá!

joy.hu5 órája

Az M. Richárd-enigma

demokrata.hu6 órája

„Arról nem is álmodtunk, hogy anya emberek millióin fog segíteni!” – Születésnapi portré Karikó Katalinról

wmn.hu6 órája

Sorsdöntő év lehet az idei a földgáznak

tisztajovo.hu7 órája

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit

digitalhungary.hu8 órája

Kidobta a kukába a 80 milliárd forintot érő merevlemezt!

napmintnap.com9 órája

Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol

unilife.hu17 órája