Kiemelt Hírek 2020. október 15.

Müller Cecília: senki ne vegyen gyorstesztet az interneten

Startlap Kiemelt Hírek 2020. október 15.
Az országos tisztifőorvos óva intett az allergia elleni orrspray használatától is, ami állítólag hatékony a koronavírus ellen. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Müller Cecília az aktuális járványügyi adatok ismertetése után elmondta, egyre nehezebb definiálni a gyógyultság állapotát. Vannak olyan gyógyultak, akiknek pozitív lesz a PCR-tesztje. Az országos tisztifőorvos kifejtette, lehet akkor is pozitív egy teszt, ha valaki már meggyógyult, viszont ekkor már nem fertőzőképes a vírushordozó.

Felhívta a figyelmet az ingyenes influenza elleni védőoltásra. Müller Cecília azt kéri, hogy minél többen oltassák be magukat, főleg azok, akik kockázati csoportba tartoznak. Természetesen a koronavírus ellen nem ad védelmet, ugyanakkor, mivel influenza esetén is a légúti szervek vannak célkeresztben, ezért már az fontos, ha az egyik vírus ellen tudunk védekezni. A magas kockázatnak kitett dolgozóknak  is javasolt beoltatni magukat. 

A tájékoztatón elhangzott, az elmúlt napokban a közösségi médiában többször beszéltek egy allergia elleni orrspray-ről, ami állítólag hatékony a koronavírus ellen, de ennek klinikailag egyáltalán nem bizonyított a hatása, így óva intett attól, hogy használja bárki is. Épp ellenkezőleg, ártani is lehet ezzel a szerrel, mert gyakori használat után kiszárad az orr nyálkahártyája, ez kedvez a kórokozók megtelepedésének.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok között elhangzott, hogy a három koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházban 50-70 százalék között mozog az ágykihasználtság. 80 százaléknál kap jelzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ekkor lépnek be újabb kórházak. Müller Cecília kérdésre azt is hangsúlyozta: az interneten semmiképpen ne vegyen gyorstesztet senki, ne folytassanak otthonukban öndiagnózist. 

További részletek a tájékoztatóról ide kattintva.

Keresés az oldalon