Mol-vezér: Sokáig nem tartható a benzinárstop

Startlap - Startlap
Harci delfineket vetnek be az oroszok a Fekete-tengeren; Finnországot és Svédországot tárt karokkal fogadják a NATO-ban; miért része a háborúnak a szexuális erőszak? Az ukrán-orosz válság hírei.

Mol-vezér: Sokáig nem tartható a benzinárstop

Közép-Európa ma nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról – közölte a Mol közgyűlésén a társaság elnök-vezérigazgatója. Az mfor.hu szerint Hernádi Zsolt kifejtette, mennyi időre és mennyi pénzre lenne szükség a leváláshoz. Azt is elmondta, mi fog történi itthon, ha középtávon nem vezetik ki a hatósági üzemanyagárat. Ide kattints.

Harci delfineket vetnek be az oroszok a Fekete-tengeren

Az orosz-ukrán háborúban eddig nem tapasztalt szintre emeli a hadviselést Oroszország: katonai célokra kiképzett harci delfineket telepít az orosz hadsereg a fekete-tengeri támaszpontjára. Részletek.

Amióta tart a háború, Putyin csaknem megduplázta az erengiahordozókból származó bevételeit

Oroszország csaknem megduplázta a fosszilis tüzelőanyagok EU-nak történő értékesítéséből származó bevételeit a háború eddig eltelt két hónapja alatt, olvasható a Guardian elemzésében, amiből az is kiderül, hogy az oroszok úgy tudtak extra profitra szert tenni, hogy némileg csökkent az exportált mennyiség. A pontos számokat itt találod.

Előbb csatlakozhat a NATO-hoz Svédország és Finnország, mint bárki hitte volna

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Finnországot és Svédországot tárt karokkal fogadják a NATO-ban, ha jelentkeznek – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára. (24.hu)

Az ENSZ főtitkára ellátogatott a bucsai vérengzés helyszínére

Képtelenségnek nevezte a háborút a 21. században csütörtökön az ENSZ főtitkára, amikor megérkezett az ukrajnai Borogyankába, Kijev egyik külvárosába, ahol az ukránok azzal vádolják az országukat támadó oroszokat, hogy rendkívül súlyos visszaéléseket követtek el a térség márciusi megszállása során. António Guterres romos házak előtt elmondott szavait ebben a cikkben olvashatod.

Németország nehézfegyverzetet küldene és még az ukrán katonákat is kiképezné

Németországnak nehézfegyverzettel is támogatnia kell az Oroszország kezdeményezte háborúban védekező Ukrajnát – határozott a szövetségi parlament csütörtökön pártpolitikai oldalakat átívelő egyetértésben. Bővebben.

A lengyelek pénzt követelnek az EU-tól és közben a törökökre mutogatnak

Lengyelország pótlólagos európai uniós forrásokat kért az országot a szomszédos Ukrajnából elárasztó több millió menekült elhelyezésének finanszírozásához, jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Bild című német bulvárlapban csütörtökön közzétett nyilatkozatában. Részletek.

Ukrajnában átneveznének minden orosz vonatkozású közterületet, még a Tolsztoj-teret is

Andre Luis Alves / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ukrajnában elindult a “derusszifikáció” újabb hulláma, számos ukrán város tervezi az Oroszországhoz kötődő utcák és terek átnevezését, írja a Guardian. Bővebben.

Milliók nézik az ukrajnai háborúról szóló kamu videókat

Egy új felhasználónak átlagosan 40 perc kell ahhoz a TikTokon, hogy hamis felvételeket találjon az orosz-ukrán háborúról, és ezek a videók gyakran kiugróan magas nézettséget tudnak felmutatni – derül ki egy friss kutatásból. A videómegosztónak több mint egymilliárd felhasználója van, többségében fiatalok. De hogyan is néz ki egy fals háborús videó, és miért tudnak ennyire sok emberhez eljutni? Erről szól ez a cikk.

Miért része a háborúnak a szexuális erőszak?

Évezredek óta része a háborús helyzetnek a nemi erőszak. Azonban az internettel, a közösségi médiával megváltozhat ez a helyzet, ráadásul először a történelemben talán arra is lesz lehetőség, hogy utólag a szexuális erőszakot elkövetőket nemzetközi bíróság elé állítsák és felelősségre vonják. Ezekről beszélget Sereg Tímea szexológus és párkapcsolati tanácsadó Juhász Borbála nőtörténésszel és Pető Andreával, az MTA doktorával. A podcast ezen a linken hallgatható meg.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar KFOR-katonák is megsérültek az észak-koszovói...

képcím

Nem volt Mol-alkalmazott a pakisztáni támadás helyszínén

képcím

Dízelbotrány: beismerő vallomást tett az Audi volt vezetője