Mindjárt kezdődik az új tanév, de 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből

A kormány szerint egyre többen választják a tanári pályát, a szakszervezet azonban azt mondja, a hallgatók nagy része el se jut odáig, hogy munkába álljon, és a pályakezdők fele hamar eltűnik a szakmából.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-01 14:22

Fotó: Thinkstock

Szeptember 3-án újra megtelnek az iskolapadok, miközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint 4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból. A kormány szerint a béremeléseknek köszönhetően egyre többen választják a tanárképzést, a szakszervezet viszont azt mondja, a bekerülők jelentős része lemorzsolódik, a pályakezdők nagy hányada pedig hamar elhagyja a tanári pályát – írja a Hír Tv.

Az álláspályázataikat az intézmények egy központi felületen hirdetik: a közigállás.hu-n jelenleg 2781 tanári állás kínálnak, vagyis majdnem 3000 tanárra azonnal szükség lenne. A szakszervezet úgy véli, valójában ennél is komolyabb a pedagógushiány, és igazából 4-5 ezer ember hiányzik az iskolákból.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a pedagógus hallgatók száma évről évre nő, és külön programokkal ösztönözik a fiatalokat a tanári pályára.

Akár Klebelsberg-ösztöndíjjal, akár maga a megemelt tanári fizetés is ösztönzőleg hat a diákokra, éppen ezért 30 százalékkal többen is jelentkeznek pedagógusnak, és többeket is vesznek fel. Tehát a jövőben egyre több és több pedagógus fogja elkezdeni a pályáját. Az is fontos volt számunkra, hogy a hiányterületeken legyen minél több pedagógus, éppen ezért a Klebelsberg-ösztöndíj ott ad nagyobb támogatást, ahol hiány van, vagy azokon a területeken, ahol több tanárra van szükség”

– fogalmazott az államtitkár.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint azonban hiába kerülnek be egyre többen a tanári szakokra, 45 százalékuk nem végzi el a képzést, ráadásul a pályakezdő tanárok fele 1-2 éven belül pályát módosít.

Tavaly 4000 jogviszony szűnt meg a közoktatásban, és mindössze 800 létesült, ezek azt gondolom önmagukért beszélnek. Több ezres tanárhiány van. És, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly a pedagóguskar 4-5000 főre becsülte ezt a hiányt, akkor én azt gondolom, hogy ehhez a számhoz az idén is közel állunk

– fejtette ki Szűcs Tamás PDSZ-elnök.

A Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése is jelezte tavasszal, hogy komoly gondok vannak: határozatukban azt írták, 4-5 éven belül komoly problémát fog okozni a pedagógushiány, főleg a természettudományos területeken.

 

Mai nap hírei

Bent tartotta Dárdai a Herthát

eurosport.hu10 órája

Mérő László: Orbán már most dörzsöli a tenyerét az előválasztás miatt

168.hu12 órája

Elbúcsúzik az Androidról a Samsung?

digitalhungary.hu13 órája

Nagyot esett a lóról Berki Krisztián

ridikul.hu14 órája

Eldőlt a csúcséttermek sorsa: nehéz döntést hozott Sárközi Ákos, Rácz Jenő és Széll Tamás

penzcentrum.hu15 órája

Gyászba borult az Operaház: elhunyt a neves operaénekes

life.hu16 órája

Nyugtalanító dolog került ki az indiai vírusmutánsról

hirado.hu17 órája

Gyurcsány színpadra hívta angolul nem beszélő extanácsadóját

vasarnap.hu19 órája