Minden idők legrosszabb járványügyi adataival vágunk neki a kéthetes szigornak

Startlap - Startlap
A halálozási rátánk utolérte az olaszokét, az egészségügy a kapacitásainak határaihoz közeledik, ugyanakkor oltások terén az egész unióban csak Málta előzi meg a magyarokat. Vajon mit lehet elérni a következő két hét alatt, és mik a legfontosabb új szabályok? Reggeli hírösszefoglaló.

Minden idők legrosszabb járványügyi adataival vágunk neki a kéthetes szigornak: íme a szabályok, és az, hogy vajon mire lehet ez elég

A halálozási rátánk utolérte az olaszokét, az egészségügy a kapacitásainak határaihoz közeledik, ugyanakkor oltások terén az egész unióban csak Málta előzi meg a magyarokat. Vajon mit lehet elérni a következő két hét alatt? És mik a legfontosabb szabályok, hova lehet menni, és hova nem? Erről szól ez a cikk.

A budapesti életszínvonal jobb, mint a bécsi vagy a berlini

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) legfrissebb adatsorában hazánk fővárosa számos jelentős nagyvárost legyőz. Viszont több vidéki régiónk az egész EU legszegényebbjei között van. A statisztikát ebben a cikkben ismertetik.

A végrehajtások is leállnak a következő két hétre

Az adósoknak érdemes átböngészniük az egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendeletet, ugyanis a mától életbe lépett szigorítások a végrehajtókra is vonatkoznak. A rendelet többek között a helyszíni eljárásokra, a lefoglalásokra, az árverésekre és a fizetési meghagyásokra is kitér. További információkért katt ide.

Még a lezárásokkal együtt is sokkal többen haltak meg tavaly, mint a legdurvább influenzajárványok idején

Mark Metcalfe/Getty Images

Az egyik leggyakrabban hangoztatott tézis a vírusszkeptikusok, illetve azok körében, akik úgy vélik, az új koronavírus kérdése “túl van lihegve”, hogy ez is csak egy olyan vírushullám, mint a téli influenza. Az elmúlt ötven év tíz legnagyobb influenzajárványának halálozási adatai még véletlenül sem ezt támasztják alá, a covid hatalmas fölényben van, pedig a fél világot bezárták. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

A kormánypárti szavazók sokkal óvatosabb nyitást akarnak

Egy februári közvélemény-kutatásban pártpreferenciákkal együtt mérték fel, ki milyen választ adna a nemzeti konzultáció kérdéseire. Az ellenzéki szavazók többsége már ekkor kinyitotta volna a vendéglátóhelyeket, azonban az oltással járó esetleges többletjogokkal kapcsolatban már ők azok, akik kevéssé megengedőek. Ha kíváncsi vagy felmérés eredményeire, akkor itt folytasd az olvasást.

Népszava: orvostanhallgatókat hívnak be a kórházakba

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint már most nagyon nehéz megfelelő létszámot biztosítani a covidos osztályokon. Bővebben.

Mindjárt megemelik a cigaretták árát: mutatjuk, mi mennyibe fog kerülni

A kétlépcsős jövedékiadó-emelés második üteme csak áprilisban teljesül, de a trafikok szinte bizonyosan már korábban felhúzzák az árakat. Pontos számok és további részletek itt.

Kátyú-statisztika: kiderült, hol a legrosszabbak az utak

Illetve egész pontosan az, hogy az országos úthálózatot kezelő Magyar Közút hol kátyúzott a legtöbbet a tél során. Erre a linkre kattintva nemcsak ezt a statisztikát nézheted meg, hanem egy kátyú kisokost is, amelyből megtudhatod, hogyan keletkeznek a kátyúk, mi alapján döntik el, hogy melyiket javítják ki, és az is, hogy mit kell tenned, ha kár ért egy úthiba miatt.

Kivizsgálják az AstraZeneca-ügyet az osztrákok

Gareth Fuller – WPA Pool / Getty Images

A jelenlegi adatok szerint az elhunyt nővér, valamint az embóliával kórházba került kolléganője esete és az AstraZeneca oltóanyagának beadása között nincs összefüggés. A fejleményekről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Pár nap múlva ismét igazi tavasz lesz

Csütörtökön melegfront érkezik, amely több fokkal emeli a hőmérsékletet, ugyanakkor csapadék is várható. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Ez is érdekelhet

képcím

Első fotók a csütörtök esti tragikus budapesti balesetről

képcím

Robbanás történt Budapesten, egy nő meghalt

képcím

Újbudát összekötik Újpesttel: újabb fonódó villamosvonal...