Miklósa Erika kiakadt az Operaház döntésén: "Nem a büfének van Operaháza"

Startlap - Startlap
A Carmina Burana visszalépett karmestere is megszólalt, állítólag Ókovács sms-ben közölte vele, hogy ezentúl két részletben kell játszani a darabot a büfé bevételeinek növelése miatt.

Az Indexnek nyilatkozott az operaházi büfébotrány több érintettje. Miklósa Erika, a Carmina Burana szoprán szólistája kijelentette, 

Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza.

Bogányi Tibor karmester-rendező vasárnap jelentette be egy indulatos Facebook-posztban, hogy azonnal visszalép az általa rendezett Carmina Burana előadás dirigálásától az Operaházban, mivel az “előadást kettévágva, fél orás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében” a főigazgató utasítására. Bogányi szerint “a döntés nélkülözött minden szakmai egyeztetést”.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója is reagált a lap megkeresésére. Ókovács azt írta,

Szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet.

Bogányi a portálnak “ordító szakmaiatlanságnak” nevezte az előadás két részre bontását, azt állítja, Ókovács sms-ben közölte vele a hírt, és szerinte “nem egészséges”, hogy a főigazgató mindenről egy személyben dönt.

Öt éve visszük sikerrel ezt a produkciót a világ minden részén, és annyit nem tett meg a főigazgató, hogy megbeszélje velem, hogy az előadást ketté akarja vágni. Kész tények elé állított, csupán egy sms-t kaptam tőle.

Miklósa Erika elmondta, azt reméli, Ókovács Szilveszter visszavonja a döntését.

Ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben. Bogányi Tibor karmestert-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. 

Címlapkép: MTI/Cseke Csilla

Ez is érdekelhet

képcím

Vége a sztrájnak az Operában

képcím

Több méter magas kaszás bábut fújtak fel az Operaház előtt

képcím

Újabb tabudöntögető intézkedést jelentett be Ókovács...