Michelin-csillagos éttermek séfjei tartottak mesterkurzust Budapesten

Magyar sztárséfekkel álltak párba a közönség legnagyobb örömére.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-03-25 18:02

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Négy európai Michelin-csillagos étterem séfje magyar sztárséfekkel állt párba, hogy mesterkurzust tartsanak több mint száz ifjú szakács és a közönség számára vasárnap Budapesten, a Belvárosi Piacon. Az esemény már a hétfő esti Michelin-gálához kapcsolódott. A gálán öt olyan ország tudja meg, mely vendéglátó egységeik kaptak Michelin-csillagot, amelyek nem rendelkeznek önálló kiadvánnyal. Ezen országok Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Görögország és Lengyelország.

A vasárnapi eseményen a mesterszakácsok magyar alapanyagok, többek közt kacsamáj, ponty és nyúl felhasználásával készítettek ételeket a látványos főzőbemutatókon.

Az esemény nemcsak a gasztronómia ünneplése, hanem az ismeretek és tapasztalatok átadásának lehetősége is – fogalmazott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett program megnyitóján Mautner Zsófi szakács és gasztroblogger.

Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d’Or európai versenyének győztese és a 2017-es világverseny negyedik helyezettje, akinek vezetésével az Onyx étterem 2011-ben megkapta Michelin-csillagát, Nicola Portinarival, az olaszországi Lonigo városában lévő, két Michelin-csillagos La Peca  étterem vezetőjével együttműködve halászlevet készített haltejjel és háromízű cappellettivel.

Pesti Istvánhoz, akinek irányítása alatt a Tanti étterem 2015-ben Michelin-csillagos étteremmé vált, Sang Hoon Degeimbre csatlakozott. A belga séf húsz éve nyitotta meg L’Air du Temps nevű éttermét Liernuban, mely 2000-ben érdemelte ki első, 2008-ban pedig második Michelin-csillagát. A páros együtt kacsamáj-torchont készített homoktövis, káposzta és lilahagyma kíséretében.

Belsőségekkel és práddal töltött nyúlfilét készített Sárközi Ákos, a 2014 óta Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje. A fogáshoz savanyított céklaszószt párosított főzőtársa, az andalúziai Dani García, aki a dél-spanyolországi Marbella városában üzemelteti két Michelin-csillagos éttermét, a Restaurantét.

Palágyi Eszter, Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes séfje a francia Arnaud Lallement közreműködésével készítette el izgalmas fogását, a tokhal-mousse-t és -kaviárt snidlinges tejfölkrémmel és francia ratte burgonyából készült marinált  krumpliszeletekkel. Lallement 1999 óta vezeti a kelet-franciaországi Tinquex-ben L’Assiette Champenoise nevű éttermét, mely 2014-ben már harmadik Michelin-csillagát nyerte el, a séfet pedig 2013-ban a Gault et Millau gasztronómiai kalauz az év szakácsának választotta.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az MTÜ a gasztronómiai szervezetek mellett több mint száz, karrierje elején járó, vagy még tanulmányait folytató ifjú séfet hívott meg a vasárnapi programra, akiknek különleges lehetőséget jelent találkozni a Michelin-csillagos éttermek vezetőivel.

A Michelin-kalauz friss európai listájának bemutatása a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseménye. A gálán részt vesz több mint száz, Michelin-csillagos éttermet képviselő séf.

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Vitray Tamás elárulta, miért mentek tönkre a házasságai

femcafe.hu2 órája

Sokat netezel, keveset telefonálsz? – Kiemelkedő ajánlat a Vodafone-nál

gsmring.hu6 órája

Szemző Áron nem hagyta szó nélkül Kásler aljas megszólalását

budavidek.ezalenyeg.hu6 órája

Jön az európai minimálbér, de egy magyar munkás nem keres majd ugyanannyit, mint egy német

szeretlekmagyarorszag.hu6 órája

Ismét kétezer felett a hazánkban újonnan azonosított fertőzöttek száma

demokrata.hu9 órája

Ismét nagyot esik a benzin ára

agroinform.hu9 órája

Vak volt ezidáig? Harry herceg állítja, Meghan a mély tudatlanságból rángatta ki őt

joy.hu12 órája

Menő okosóra 15 ezer forintért? Miért is ne?

digitalhungary.hu12 órája