Mérgében használt pelenkákkal gyújtotta fel a templom kapuját a turbószittya

Erre mondják talán, hogy dühkezelési problémákkal küzd.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-08 09:46

Katolikus templom, Kiszombor forrás: Wikipedia

Elmeszakértői vizsgálatot kért a bíró a csütörtöki előkészítő tárgyaláson arról a férfiról, aki két éve felgyújtotta a kiszombori templom kapuját. Tettét beismerte, de kétségbe vonta az ügyészség, illetve a bíróság joghatóságát – írja a Délmagyar.

Pelenkákkal támadott

„Azért tettem, mert haragudtam a katolikus szektára, meg a plébánosra, mert eljárt édesanyámhoz, amikor nem voltam otthon” – mondta előkészítő tárgyalása előtt a lapnak az a férfi, aki két éve egy éjszaka felgyújtotta a kiszombori templom két oldalsó bejáratát. Az akkor 36 éves férfi éjjel fél 12 előtt az ajtónál egy zsák hulladékot – összegyűjtött pelenkákat – helyezett el, majd meggyújtotta. Miután a rendőrök előállították, beismerő vallomást tett.

Többször volt már dolga a bírósággal

A. A. elmondta, hogy agyvérzéses édesanyját ápolja napi 24 órában – ő is ott volt, kerekesszékben. Az már a makói járásbíróságon tartott tárgyaláson derült ki a férfiról, hogy nincs semmilyen végzettsége és korábban volt büntetve csalás, garázdaság, embercsempészet és adócsalás miatt. Az ügyészség most visszaesőként, nagyobb értékre elkövetett rongálás miatt emelt ellene vádat. A kér a szakértői becslés szerint összesen 993 ezer forint.

Mérges szittya

A férfi, aki saját bevallása szerint szkíta-magyar őskeresztény, az előkészítő tárgyaláson nem mondott le az ügy megtárgyalásáról, de ismét elismerte tettét – azt azonban hozzátette, szándékában állt a kárt megtéríteni, csak nem tudta elérni a plébánost. A legérdekesebb pillanat az volt, amikor az ügyésznek, illetve a bírónak átnyújtott egy Udvarias értesítés című írást, amely megkérdőjelezi az ügyészség és a bíróság joghatóságát. A bíró ezt átvette tőle, de nem írta alá, hanem a per irataihoz csatolta. Miután elolvasta, azt mondta, ami benne áll, az nem tartozik az ügyhöz, az egy politikai nyilatkozat.

Szükség lesz egy elmeszakértői véleményre

Az előkészítő ülés végén az ügyész fenntartotta a vádindítványt, a bíró pedig javasolta, hogy a vádlottról készüljön elmeszakértői vélemény – ezt az ügyész is elfogadta. Tárgyalásnapot a szakvélemény elkészülte után tűznek ki. A vádlott pedig kirendelt védőt kért.