Rémhírterjesztés miatt nyomozás indult az MSZP videója kapcsán

Startlap - Startlap
A Készenléti Rendőrség Kerületi Nyomozó Iroda rémhírterjesztés miatt folytat nyomozást az MSZP álmentős videójával összefüggésben.

A hétvégén az MSZP egy olyan videót publikált közösségi oldalára, amiben egy magát mentőtisztnek kiadó nővel beszélgetett Korózs Lajos, a párt országgyűlési képviselője. Ebben a nő azt ecsetelte, hogy a kórházkiürítés idején tíz hazaküldött betegből tíz nap alatt kilencen meghaltak. Bár a felvétel azóta lekerült, kedd reggel az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: feljelentést tesznek rémhírterjesztés miatt – tudta meg az Index az ORFK Kommunikációs Szolgálatától, ám arra a kérdésre nincs válasz, hogy hivatalból vagy feljelentés útján indítottak-e nyomozást.

A mentősként nyilatkozó nő sem az Országos Mentőszolgálat, sem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, sem az Állami Egészségügyi Ellátóközpont, ráadásul az általa megnevezett Szamaritánus Mentőszolgálat nyilvántartásában sem szerepel.

Ott élt, de nem dolgozott a mentőszolgálatnál

Közben egy férfi arról írt a Facebookon, hogy ő évekkel korábban dolgozott együtt Németh Athinával annál a magán mentőcégnél, amelyik cáfolta, hogy bármi közük lett volna a nőhöz.

Az Index cikke felhívja a figyelmet, hogy Dávid Ferenc, a  Samaritanus Mentőszolgálat szóvivője az RTL Híradó kedd esti adásában viszont azt közölte: a mentőállomásukon működik egy átmeneti szálló, amelynek pár évekig lakója volt Athina, de sosem alkalmazták őt. A férfi viszont állítja: 2005 és 2008 között  ápolóként dolgoztak együtt a nővel a mentőszolgálatnál, ő azonban eljött, mert nem jelentették be rendesen, sőt, munkaügyi pert is nyert.

A mentőszolgálat szóvivője a portálnak elmondta: a férfi valóban dolgozott náluk, de szerinte „ő is egy kétes személyiség”, és a munkaügyi perről sem tudott. Athina viszont fizikailag is alkalmatlan lett volna a betegszállításra, és azt is megjegyezte, hogy a szálláshelyről 2012 környékén teljesen eltűnt.

Rejtély, kié a felelősség

Szerdára kiderült, a videót Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság egykori újságírója, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő asszisztense, sajtósa készítette, ám ő csak technikai segítséget nyújtott. Még a riporter, Korózs Lajos sem ellenőrizte a nő hátterét, hiszen az vállalta a nevét és arcát. Szerda kora este Korózs már arról írt, hogy: “Amennyiben az ápolást végző nő valóban nem az, akinek állította magát, és ezzel félrevezette a nyilvánosságot, úgy azzal kárt okozott a hazai közéletnek és az MSZP-nek, ebben az esetben vállalnia kell a felelősséget.”

Mindeközben arra a kérdésre, hogy ki szervezte az interjúalanyt, ki szerkesztette az anyagot, még mindig nincs válasz. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerda reggel csak annyit közölt, hogy az  MSZP-ben egy kommunikációs stáb döntött a videó elkészítéséről. Hogy ez az egész kinek a felelőssége, az még tisztázásra vár.

Ez is érdekelhet

képcím

Október 23: a politikai pártok megemlékezései

képcím

Két fázisban módosítják a KRESZ-t

képcím

Meghalt Suchman Tamás, az MSZP egyik alapítója