Mennyi magyar él valójában Angliában?

A brit statisztikákban megjelent számok évek óta alacsonyabbak, mint a hazai becslések.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-07 11:09

Fotó: Thinkstock

Kevesebb mint százezer magyar él Angliában – legalábbis ezt állítja a brit statisztikai hivatal (ONS), ami a múlt héten tette közzé az ország népességére, így a bevándorlók számára is vonatkozó tavalyi adatokat.

Ezek szerint 2017 végén 98 ezer magyar állampolgár élt az Egyesült Királyságban, ami azonban kevésnek tűnik. Vajon a brit statisztikusok tévednek, vagy azok, akik szerint London a második legnagyobb magyar város?

A brit statisztikákban megjelent számok évek óta alacsonyabbak, mint a hazai becslések arról, hány magyar él Nagy-Britanniában – figyelmeztet a Portfolio. A magyar gazdasági lap 250 ezerre teszi az angliai magyarok számát.

Az alacsonynak tűnő szám hátterében több ok is állhat:
• nincs olyan ország, ahol évente tartanának népszámlálást – ez alól Nagy-Britannia sem kivétel, itt utoljára 2011-ben volt és tízévente ismétlődik, a köztes időben pedig becslések alapján közölnek adatokat;
• a külföldiek számát a munkaerőpiaci felmérések alapján becsülik a brit statisztikusok, így ebben nincsenek benne a szüleik nélkül ott tanuló diákok, vagy azok, akik nem bejelentett háztartásban élnek;
• azokat sem észleli ez a becslés, akik feketén vállalnak be nem jelentett munkát, vagy azokat, akik ott élnek, de nem dolgoznak.

Érdekesen alakult a kint született magyar gyerekek száma is. A britek szerint összesen 7 ezren voltak 2017-ben, háromezerrel többen, mint egy évvel korábban. Ez azonban óriási termékenységi rátát jelentene, konkrétan a magyarországi háromszorosát, ahol 300-400 ezer emberre jut ugyanennyi születés. A megoldás itt is a becsléssel járó bizonytalanság: a statisztikusok szerint a szórás plusz-mínusz 4000 fő is lehet a hétezerhez képest.

Tehát továbbra sem lehet pontosan meghatározni az angliai magyarok számát, biztosat legfeljebb a következő nagy-britanniai népszámlálás, 2021 márciusa után tudhatunk majd.

Mai nap hírei

Kiszorítaná a külföldi élelmiszerláncokat az országból Lázár János

168ora.hu13 órája

Micsoda nő! Julia Roberts rövidnadrágban mutatta meg alakját

joy.hu13 órája

Orbán Viktor válaszolt Manfred Webernek

demokrata.hu14 órája

Megmenekül Alaszka az olajkitermeléstől?

koponyeg.hu15 órája

Viszik a laptopokat

itbusiness.hu17 órája

Egyre több fogy a magyarok egyik kedvenc húsféléjéből

agroinform.hu19 órája

Kerényi Miklós Máté nem bírta tovább, maga mögött hagyott mindent

femcafe.hu19 órája

Rakovszky Zsuzsa 70 éves

konyvesmagazin.hu19 órája