Megtámadták egy francia polgármester otthonát a tüntetők

Startlap - Startlap
Ötödik éjszaka folytatódtak az elővárosi zavargások vasárnapra virradóra Franciaországban azt követően, hogy egy rendőr egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy 17 éves fiatalt a Párizshoz közeli Nanterre-ben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 17 évesen megölt fiú emlékére csütörtök délután rendeztek menetet Párizsban. A kezdetben békés tüntetés a kora esti órákban a rendőrség előtt káoszba torkollott, miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket gyújtott, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a tömeget. Az ügyészség szerint a lelőtt tinédzser igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. 

Azóta, bár jóval kevesebb incidens történt az előző napokhoz képest, egy polgármester otthonát támadás érte. A tüntetők szombat este egy gépkocsival betörték Vincent Jeanbrun, a Párizstól délre található L’Hay les Roses nevű település polgármestere házának a kapuját, majd a kertben hagyott gépkocsit felgyújtották azzal a céllal, hogy a ház tűzbe boruljon – közölte a helyi ügyészség, amely gyilkossági kísérlet miatt indított vizsgálatot, írja az MTI.

A jobbközép Köztárságiakhoz tartózó városvezető nem tartózkodott otthon, a felesége és az egyik gyereke viszont megsérült a támadásban, miközben kimenekültek a házból  – írta közleményében Vincent Jeanbrun. A polgármester második éjszaka az önkormányzati hivatalban aludt, amely köré drótkerítést állíttatott fel, hogy így akadályozza azt, hogy a zavargók felgyújtsák. A France2 közszolgálati televízióban helyi lakosok elmondták: a zavargók egyértelműen bosszút akartak állni azért, mert a polgármester megakadályozta a településen a rongálásokat.

Valamennyi párt szolidaritásáról biztosította a polgármestert, Élisabeth Borne miniszterelnök pedig vasárnap tűrhetetlennek nevezte a történteket, és a helyszínre látogatott Gérald Darmanin belügyminiszterrel együtt. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnapra virradó éjjel 16 rendőrőrsöt és tíz csendőri laktanyát támadtak meg országszerte a zavargók, akik közül 719-et előállítottak. A kedden kirobban zavargások kezdete óta szombatra virradóra volt a legmagasabb, 1300 az őrizetbe vettek száma.

“A rendfenntartók határozott fellépésnek köszönhetően nyugodtabb volt az éjszaka” – írta a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter, jóllehet továbbra is 45 rendőr és csendőr megsérült az összecsapásokban, 74 épületben és 577 gépkocsiban keletkezett tűzkár és 871 esetben riasztották a tűzoltókat köztéri tűzesetekhez – jelezte a belügyi tárca, amely előző éjjel 46 rendőrkapitányság és 11 csendőrségi laktanya elleni támadásról adott hír, s szombatra virradóra 79 rendőr és csendőr sebesült meg.

Kiemelt kép forrása: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Zsidó aktivisták százai szállták meg a New York-i...

képcím

Palesztinpárti tüntetés Bécsben: pattanásig feszült volt a...

képcím

Több ezren tüntettek az oktatásért