Kiemelt Hírek 2018. október 13.

Mégsem fizetnek a hajléktalanoktól elkobozott, megsemmisített holmikért

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 13.
Eddig nem erről volt szó.

A kormány még csak tíz napja hozta meg azt a hétfőn hatályba lépő, a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendeletét, máris módosítottak rajta. 

Ugyanis az utcáról eltüntetett hajléktalanoknak mégsem fizetik ki az “ideiglenes tárolásba vett ingóságaik “gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan” és ezért megsemmisített részének értékét – szúrta ki a HVG.hu 

Igaz, nekik sem kell megtéríteniük “a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit”, amelyeket az előző változat szerint levontak volna az említett értékből. Az új szöveg már csak a szabálysértési törvényre utal, amely már csak a nem tárolható dolgok megsemmisítéséről szól, ki- és befizetésről nem.

A rendeletből törölték, hogy kötelezően meg kellene őrizni egy hajléktalan személyes tárgyait, így azt iratait, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket, és a hozzá egyértelműen köthető hatósági iratokat. 

Ahogyan azt is kivették, hogy ha a megsemmisítés alaptalanul történt, az ideiglenes tárolásba vételkor megállapított értéket kamattal növelve vissza kell fizetni.

A Magyar Közlöny ugyanezen számában egy kormányhatározat is megjelent “a hajléktalan ellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához szükséges források biztosításáról és a további feladatok meghatározásáról”. Ez kimondja 300 millió forint egyszeri átcsoportosítását erre a célra.

Keresés az oldalon