Kiemelt Hírek 2018. június 30.

Megmutatjuk, mit használj tejföl helyett - külföldön

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 30.
Viili, schmand, vagy sauerrahm?

Ebben a cikkben a tejföl helyettesítéséről szóló értekezést nem egészségügyi (laktóz-intolerancia) vagy speciális étrend (pl. vegán) indokolja. Csak egy egyszerű tény: a huzamosabb ideig külföldön élő magyarok, rákényszerülnek, hogy speciális kutatást folytassanak a gasztronómia területén: sehol máshol nincs ugyanilyen tejföl, mint hazánkban.

A megfogalmazás diplomatikus, hiszen a legtöbb helyen semmilyen tejföl sincs, de ahol van állítólagos helyettesítő termék, ott sem olyan se az állaga, se az íze. Általában ez szokott a gond lenni a helyettesítő termékekkel is, hogy ami savanyú (pl. joghurt), az nem selymes és túl híg, ami pedig selymes (pl. tejszín), az nem savanyú).

Nézzük gyorsan a termékeket, amiket a külföldön élők alkalmasnak találtak a használatra. Általános érvényű, hogy érdemes ragaszkodni a 30% feletti zsírtartalomhoz:

  • Németország: Schmand;

  • Ausztria, Svájc: Sauerrahm;

  • Franciaország: crème fraîche (ez nem egyezik az angol nyelvterületen használt cream fresh-sel! Az előbbiből több fajta van, a sűrűbb állagút kell választani, ha ez számít a felhasználás során);

  • Finnország: viili;

  • Görögország: görög vagy török joghurt, esetleg ezek keveréke.

Külföldi blogokon sok segítséget kaphatunk ahhoz, hogy milyen termékeket vessünk be a fájó hiány pótlására, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételbe kerül az egyedülálló összetevő.

A tejfölös főzelékekbe nem csak a sűrítőanyag hordozójaként van rá szükség, de a savanyúsága is fontos, ugyanakkor a zsírtartalma okozta selymes lágyságával „összekerekíti” az ízeket. A sütemények tésztájában gyakran fontosabb a zsírtartalom, mint az íz, ilyenkor a tejszín is alkalmas a helyettesítésre, esetleg a joghurt, de akkor több zsiradékot (pl. vaj, margarin) használjunk, mint amennyit a recept ír.

Keresés az oldalon