Megmondjuk mit kell tenni, hogy ne maradj le ma este az évszázad holdfogyatkozásáról

Startlap - Startlap
Nem mindenki olyan szerencsés, mint a magyarok, ugyanis sok helyen a napfelkelte miatt nem tudják majd megcsodálni a fantasztikus égi jelenséget.

Péntek este a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozásának lehetünk tanúi, amelynek során a Hold fokozatosan elvörösödik majd – írja a 24.hu. Az esemény 1 óra 43 percig fog tartani, ami csak 4 perccel kevesebb a történelem leghosszabb holdfogyatkozásának idejétől. Maximuma magyar idő szerint 22:21-kor lesz látható, vagyis szerencsénk van, hiszen sok területen a Nap fel fog kelni, mire a holdfogyatkozás befejeződne.

Érdemes megadni az aktuális tartózkodási helyünket a Time and date oldalán, ahol a rendszer megmondja, mikor kell felnézni az égre, hogy ne maradjunk le az égi tüneményről. Ha például Budapestre keresünk rá kiderül, hogy a Hold 20:15-kor kel fel, kilenc perccel később pedig belép a Föld árnyékába, és elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A Hold 21:30-kor tűnik majd el teljesen, és 23:13-kor bukkan fel újra, majd 00:19-kor véget ér a jelenség.

Fotó: timeanddate.com

A megfigyeléshez nincs szükség olyan speciális eszközökre, mint a napfogyatkozások idején.

 

Ez is érdekelhet

képcím

India leszállt a Hold déli felére

képcím

Berki Krisztián feltételezett dílerének letartóztatását kérte...

képcím

Orbán Viktor elárulta, mi az egyetlen dolog, ami számít