Kiemelt Hírek 2018. június 21.

Meghalt Koko, a világ leghíresebb jelelő gorillája

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 21.
46 éves korában elpusztult Koko. A világhírű gorilla képes volt jelnyelven kommunikálni az emberekkel.

Szerda reggel, álmában érte a halál Kokót, a világhírű gorillát – írja a Blikk.

A Gorilla Foundation nevű alapítvány, amit a faj megmentésére hoztak létre, így búcsúzott az állattól:

Koko több millió ember életére hatással volt, és mint a gorillák nagykövete, egy ikon volt a fajok közti kommunikáció és az empátia tekintetében. Szerettük őt és nagyon hiányozni fog

– írta közleményében a Gorilla Foundation.

Koko 1971. július 4-én született a San Franciscó-i állatkertben. Penny Patterson volt a gondozója, ő kezdte el a gorillának tanítani a jelnyelvet. Az állat később csaknem 1000 jelet volt képes felismerni az ún. “Gorilla Sign Language” -nek nevezett (GSL) jelnyelvi rendszerből. Ezzel egyidejűleg Patterson angolul és elkezdte tanítani, végezetül Koko nagyjából 2000 szó megértésére volt képes.

Koko életéről és a jelnyelvi tanulási folyamatról számos könyv és dokumentumfilm készült.

A 444.hu cikkében idézi az alapítvány közleményét, melyben azt írták:

Koko nyelvi képességei és empátiája milliók szemét nyitotta fel és milliók szívét rabolta el. Több dokumentumfilmben is szerepelt, kétszer is felkerült a National Geographic címlapjára. Az első, 1978-as címlapképet Koko maga készítette, egy tükörben fényképezte le magát. A második címlap Kokóról és kisciciájáról, All Ballról szólt.

All Ball (vagyis csupagömb) egy kiscica volt, aki nevét maga Kokó találta ki, és akit  – ahogyan a videóban is látszik – az állat elpusztulásakor szívszaggatóan meggyászolt a gorilla.

Koko komoly barátságot alakított ki Robin William-szel is. 2001-ben találkoztak először, és nagy hatással volt mindkettejükre a találkozás.

Amikor a színész elhunyt, Koko eljelelte, hogy mennyire bánatos.

 

Keresés az oldalon