Meghalt B. Révész László, a magyar televíziózás egyik legfontosabb alakja

Startlap - Startlap
A Balázs Béla-díjas rendező nyolcvanegy éves volt.

Lenyűgöző életművet hagyott maga után, közel 1500 műsort rendezett, 1993-ban az év rendezőjének választották a 81 évesen elhunyt B. Révész Lászlót. A többszörösen díjazott tévés rendező haláláról a Népszava adott hírt.

B. Révész László munkásságát több tucat Nívó-díjjal, a Kamera Hungária televíziós fesztivál dokumentumfilm kategóriájának díjával, valamint a Dokumentumfilm rendezők Egyesület vándordíjával is elismerték.

A rendező az ELTE Bölcsész Karán és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, pályafutását amatőr filmesként kezdte, majd évtizedeken át a Magyar Televíziónál dolgozott, amely első és egyetlen hivatalos munkahelye volt.

“Társadalmi problémákra érzékeny filmesként olyan alkotásokat készített, mint a falvak átalakulását majdnem negyven éven át dokumentáló Pogány (1970–2008), az ózdi munkáscsaládokról 1975-ben forgatott, nyilvánosságra nem hozhatott, majd 2005-ben bemutatott és díjazott Kisamerika, vagy a hajléktalanokkal foglalkozó Diogenész hordót keres (2006)” – írja a lap.

Ez is érdekelhet

képcím

Meghalt Finta József építész, aki nélkül ma Budapest és az...

képcím

Meghalt David Soul, a Starsky és Hutch főszereplője

képcím

Rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi Gödön