Megéri Ausztriába költözni? Magyar munkásokat keresnek 700 ezres fizetésért - diploma nem kell

Különböző juttatások is járnak a fizetésen felül, miközben nálunk ennek a töredékét kapja egy szakmunkás.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-07 16:35

Fotó: Vimeo/ Gasperlmair

Pénzcentrum bukkant rá egy álláshirdetésre a YouTube-on, amiben magyar üvegipari szakmunkásokat keresnek egy osztrák kisváros családi vállalkozásába. Havonta 700 ezer forintos fizetést ajánlanak, de vajon megéri félezer kilométerrel arrébb kezdeni új életet?

Az egész unió területén fokozódik a munkaerőhiány, amelynek következtében már nem is kell célzottan álláshirdetéseket nézni ahhoz, hogy szembe találjuk magunkat egy ajánlattal, hiszen a már említett hirdetést is automatikusan levetíti a YouTube a megnézni kívánt videó előtt. Ausztria és Németország is tele van magyarokkal, de a távoli Franciaországban is sokan dolgoznak, Angliáról nem is beszélve, ahol még a legbátortalanabb becslések szerint is közel 100 ezer magyar állampolgár él.

 

Mit ajánlanak annak, aki hajlandó hátrahagyni otthonát?

A német nyelvtudás alapfeltétel, és képesítéstől függően évi bruttó 24 640 euró (8 millió forint), vagy – kiváló nyelvtudás esetén, szakmunkásoknak – évi bruttó 26 500 (8,6 millió forint) euró vagy 28 800 euró jár (9,3 millió forint) jár. Vagyis havi 666-775 ezer forint között lehet keresni havonta ennél az osztrág vállalkozásnál. Ehhez jön még a karácsonyi pótlék, a vásárlási kedvezmény és a menzai támogatás. A szóban forgó gyár 300 kiliométerre fekszik a magyar határtól, tehát az ingázás ki van zárva. 

Mit kap itthon egy üvegipari szakember?

Egy székesfehérvéri üzemben 2 vagy 3 műszakos munkarendben lehet elhelyezkedni üvegipari szakemberként, havi 140 – 170 ezer forint-os alapbérért, ami mellé 27 ezer forint cafeteria és utazási támogatás jár. 

De nem csak a pénz a kérdés

Ugyan a fizetések és a körülmények sokkal jobbnak látszanak elsőre, de nyugaton sincs kolbászból a kerítés. Ha valakinek családja van, máris sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen gyerekekkel kiköltözni nagy kihívás, azonban itthon hagyni őket talán még nagyobb – mindkét fél számára. Ráadásul a Magyarországon maradó idős rokonok számára is nagy traumát jelent a fiatalok költözése.

 

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu4 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu5 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu5 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu11 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu13 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu13 órája

Megszakad a szív: egy szánkó vetett véget a 18 éves fiú életének

metropol.hu14 órája

Vilmos herceg alkalmazottja 10 hónap után felállt: mi történhetett?

joy.hu17 órája