Megemelik az útdíjakat az újévtől a teherszállításban

Startlap - Startlap
Januártól jól megfizethetnek a kamionosok és a teherautó-sofőrök is.

Az innovációs és technológiai miniszter csütörtök este bejelentette, átlagosan 5,8 százalékkal nőnek a teherautók számára fizetendő díjak az autópályák, autóutak és főutak használatáért – írja a hvg.hu.

A J2-es kategóriába tartozó kéttengelyes teherautók kilométerenkénti díja a gyorsforgalmi úton 52,40 forint helyett 55,44 forint, főúton pedig 22,29 forint helyett 23,58 forint lesz.

A J3-as kategóriában gyorsforgalmi úton 77,78, míg főúton 40,83 forintra, a J4-es kategóriában – amelybe a négy vagy több tengelyesek tartoznak – pedig gyorsforgalmi úton 120,40, főúton 75,10 forintra emelkednek az útdíjak.

Ezzel együtt csökken a környezetvédelmi kategóriába sorolt nagy teherszállítók kedvezménye. A J4-kategóriára eddig 0,85-ös szorzó volt érvényes, ez 0,8-ra módosul. Ezt a szorzót kell használni ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyivel kevesebbet kell fizetni az alapdíjnál.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szigorítja a környezetvédelmi besorolás feltételeit. Ez alapján az „A” környezetvédelmi besorolásúnak jövőre már csak az EURO V és jobb motorral felszerelt járművek számítanak, így az EURO III és IV minősítésű teherautók elveszítik a kedvezményt, és az EURO II-höz hasonlóan teljes útdíj fizetésére lesznek kötelezve.

Ez is érdekelhet

képcím

Blikk: A román kamionos hibázott a szlovákiai buszbalesetnél

képcím

Nyilatkoztak a szlovákiai buszbaleset sérültjei

képcím

Szlovákiai buszbaleset: 8 sérült kritikus állapotban van