Kiemelt Hírek 2018. október 31.

Megdöbbentően nagy a különbség a budapesti és a vidéki fizetések között

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 31.
A legjobban kereső budapestiek és a legrosszabbul kereső vidéki régió fizetései közti különbség nemhogy csökkent volna, hanem nőtt.

2018 első félévében a teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,9 százalékkal többet, átlagosan bruttó 324 400 forintot kerestek – írja a 24.hu a KSH jelenti című összeállítás alapján. Az átlagkeresetek között azonban a vidéki területek és a főváros között óriási a differencia.

A nettó átlagkereset családi adókedvezménnyel korrigált összegét 224 300 forintra becsülik, a kedvezmény nélküli nettó átlagkeresetet összege pedig 215 700 forint. 

Az országos mutatót jól felhúzza Budapest

A nettó bérek növekedési üteme minden magyar régióban elérte a 10,9-12,9 százalékot, és Közép-Dunántúlon volt a leglátványosabb, azonban Budapesten és Nyugat-Dunántúlon nem érte el a 11,9 százalékos országos átlagot.

De a nettó átlagfizetés az országos átlagnál még így is egyedül Budapesten volt magasabb, ahol ez az összeg 272 300 forint.

A legszegényebb, észak-alföldi régióban viszont csupán 166 800 forintot vihettek haza a dolgozók, ami 105 ezer forinttal kevesebb, mint a fővárosban, és ez a különbség nemhogy csökkent volna, hanem nőtt. Ebből az is megállapítható, hogy az országos átlagot jelentősen felhúzzák a fővárosi bérek.

Amennyiben a nettó átlagkereseteket nemzetgazdasági ágak alapján hasonlítjuk össze, akkor a legjobban továbbra is a pénzügyi szolgáltatások, illetve az információ és kommunikáció területe teljesítettek 411 ezer és 374 ezer forintos bérekkel. A legkevesebbet pedig változatlanul a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban és a humán-egészségügyi, szociális ellátásban dolgozók kerestek, akik 138 ezer és a 141 ezer forintos fizetést kaptak munkájukért. 

Keresés az oldalon