Kiemelt Hírek 2018. szeptember 17.

Megdöbbentek a tudósok: ez történne, ha napelemekkel borítanák be a Szaharát

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 17.
Egy szimulációs modell segítségével vizsgálták meg, hogy milyen hatása lenne, ha a Föld legnagyobb sivatagjának egészét beborítanák szélturbinákkal és napelemekkel.

Érdekes kutatást végeztek el tudósok, amelyből kiderül, hogyan lehetne növelni a csapadék mennyiségét a Szaharában – írja a hvg.hu. A kutatás szerint akár több mint kétszeresére is nőhetne, ám ehhez az kellene, hogy nagy kiterjedésű napelem és szélfarmokat építsenek ki.

„Számítottunk rá, hogy több lesz az esőzés és a növényzet, ám amikor lefutattuk a klímamodellünket, és megláttuk az eredményeket, ledöbbentünk” – mondta Safa Motesharrei, a Marylandi Egyetem kutatója.

Állítása szerint a szélturbinák és napelemek képesek növelni a csapadék mennyiségét a légmozgások és felszíni hőmérsékletek megváltoztatásával, a szimulációs modell pedig azt mutatta meg, hogy akár több mint kétszeresére is növekedhetne a napi átlagos csapadékmennyiség.

Az eredményeket a Science című tudományos lapban mutatták meg, amelyből kiderül, hogy 0,24 milliméterről akár 0,59 milliméterre is emelkedhet a csapadékmennyiség. Ez azért rendkívül fontos, mert a Szahara nagy része lakhatatlan, ám a sivatag déli területén lévő Száhel-övezetben egyre nő a lakosság, ám a 2017-es aszály például élelmiszerválsággal járt, amely miatt hat ország ötmillió lakója élelmiszersegélyekre szorul, a gyerekek pedig alultápláltak, és az éhhalállal néznek szembe.

Ugyanakkor aligha valósul meg a közeljövőben a Szahara napelemekkel és szélfarmokkal való beépítése.

Keresés az oldalon