Megalázta a temesvári sportorvos a magyar kosaras lányt, mert nem beszél románul

Startlap - Startlap
“Aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal.”

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es lány kosárlabdacsapat edzője, Farkas Alpár számolt be az esetről a Székely Hírmondó vélemény rovatában. A csapat Temesváron játszott a múlt hétvégén az országos bajnokság elődöntőjében. Pár lánynak a helyszínen kellett pótolni a játékoskönyvükből hiányzó, sportorvos által láttamozott jóváhagyást, írja a Hvg.hu az erdélyi Krónika című napilap alapján.

“A vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta az egyik tanítványomat, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. A kórlapjának hátára azt írta, hogy az a gyerek, aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal” – fejtette ki Farkas. Az edző elmesélte, hogy a helyzet a szállodában sem volt jobb, ott ugyanúgy kiakadtak a játékosokon, amiért nem beszélnek folyékonyan románul. Szerinte ez “mégiscsak megdöbbentő” a magyar határ szomszédságában, a vegyes nemzetiségű Temesváron .

Fotó: Thinkstock

A Benkő Erika parlamenti képviselő által vezetett Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult az ügyben. A kardiológus ellen hivatali visszaélés vádjával bírósági eljárás is indítható. A politikus kitért arra is, hogy a jogvédelmi szolgálat hasonló esetben bárkinek kész jogi támogatást nyújtani.

Két évvel ezelőtt egy 17 éves székelyföldi lányt baleset miatt a kolzsvári gyerekkórházba szállítottak. Az orvosa elutasította, hogy tolmács segítségével beszéljen vele és megszégyenítette a fiatal lányt hiányos román nyelvtudása miatt. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács akkor nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetést állapított meg és pénzbírság megfizetésére kötelezte a kórházat és az orvost.

Címlapkép: Andy Lyons/Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Kilenc év után felébredt a kómából egy barcsi nő

képcím

Kiderült, mekkora volt az oltatlanok aránya a kórházakban a...

képcím

14 profi sportoló apuka, akit túlragyoghat az utódja