Még négy repülőgépet vásárol a honvédség

Startlap - Startlap
Csak 'technikai okai' vannak, hogy a már beszerzett 2. gép polgári lajstrom alá került.

A meglévő két Airbus mellé egy harmadikat és három másik teherszállító repülőt is vásárol a honvédség – nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az RTL Klub Híradójának.

A Zoom.hu számolt be róla, hogy az augusztusban vett Falcon mellett van egy másik is, ami viszont polgári lajstromszámmal szerepel az adatbázisban. Benkő elmondása szerint ez átmeneti, amint felszerelik a gépet, átkerül katonai nyilvántartásba. A gép beszerzését még 2016 végén hagyta jóvá a honvédelmi és rendészeti bizottság.

A miniszter arról is beszélt, hogy a meglévő két Airbus mellé egy harmadikat is vesznek, illetve beszereznek még további három teherszállító repülőt.

Arra a kérdésre, hogy miért használja a katonai gépeket Orbán Viktor is, azt felelte, hogy 2005-ben öt minisztérium hozott egy együttes utasítást, miszerint a védett személyek légiszállítása is a honvédség feladata.

Ezzel szemben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Orbán Viktor egy korábbi izraeli útjánál azt mondta, hogy a kormány a honvédségtől kölcsönkérte az egyik Airbust, melyet a költségekkel magyaráztak: „inkább a Honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk”.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Leterhelt a honvédség, elmarad az augusztus 20-i szolnoki...

képcím

Lefújták a légi parádét, a tűzijáték sorsa még kérdéses

képcím

Szijjártó Péternek eddig egyetlen téli napra elegendő gázt...