Márki-Zay: Szijjártó Péter mondjon le!

Startlap - Startlap
A kedd reggel kipattant orosz kémbotrány miatt követeli a tárcavezető lemondását. Esti hírösszefoglaló.

Márki-Zay: Szijjártó Péter mondjon le!

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a kedd reggel kipattant orosz kémbotrány miatt követeli a külügyminiszter lemondását. A Direkt36 oknyomozó portál cikke szerint ugyanis a külügyminisztériumi rendszereket orosz titkosszolgák törték fel, és erről a magyar kormány már régóta tud. Bővebben.

Az USA katonai szakértői is megerősítették a részleges orosz visszavonulást

Az orosz védelmi minisztérium délután jelentette be, hogy visszavonulnak Kijev és Csernyihiv térségéből, az amerikaiak szerint ez a csapatmozgás egy hosszú távú folyamat része. Részletek.

Ukrajna bejelentette, hogy vállalják a semleges státuszt

A NATO-ba nem lépnének be, de potenciálisan több külföldi ország szavatolná biztonságukat. A Reuters úgy értesült ugyanakkor, hogy Kijev feltételei között van az EU-csatlakozás lehetősége. Most Moszkva válaszát várják. További információkért katt ide.

Csernobilban lángol az erdő, radioaktív légszennyezésre figyelmeztetnek

A tüzek megfékezése és elfojtása lehetetlen, mert az orosz csapatok elfoglalták a tilalmi zónát

– közölte Ukrajna emberi jogi biztosa. Az erdő tízezer négyzetméteren ég, a tájékoztatás szerint olyan intenzitással, ami békeidőben is kihívást jelentene, több európai ország is veszélyben lehet. Részletek.

Az ukrán külügy üzent Szijjártónak: “Erkölcstelen az ukránok megpróbáltatásain spekulálni”

Cem Ozdel/Anadolu Agency via Getty Images

Oleg Nikolenko külügyminisztériumi szóvivő szerint a magyar külügyminiszter politikai osztalékra pályázik a parlamenti választások előtt azzal, hogy igyekszik a magyar belpolitikai harcokba bevonni Ukrajnát. Szijjártó Péter kedd délelőtt egy állítólagos Twitter-üzenetre alapozva jelentette be, hogy Márki-Zay Péter megegyezett Volodimir Zelenszkijjel a magyar országgyűlési választásokkal kapcsolatban. Az emlegetett bejegyzés azóta sem került elő. Részletek.

Szabó Tímea: Ügyészségi iratok utalnak Óbuda egykori fideszes polgármestere és Vizoviczki korrupciógyanús kapcsolatára

Bús Balázs helyettese (…) is járt a szigetre szórakozni, és VIP szobákban voltak, ugyanúgy, mint a Bús Balázs. Ezt ingyen kapták, ingyen pia, félmeztelen táncos lányok a jacuzziban. (…) Taxival érkeztek a szigetre, amit mi rendeztünk, és taxival mentek el, már alkoholos állapotban volt a Bús Balázs, főleg, amikor legutoljára láttam

– olvasható az egyik vallomás a Központ Nyomozó Főügyészség jegyzőkönyvében. A Hajógyári-sziget éjszakai életének börtönbüntetésre ítélt hírhedt királya és Bús Balázs korábbi polgármester a tanúvallomások alapján alkut köthetett. Bővebben.

A Kárász Róbert-féle alapítványnál landolt a fideszes önkormányzat 257 milliós pályázata

Minden alapítványnak az az álma, hogy egyszer ne filléres gondjai legyenek

– fogalmazott a hír kapcsán Kárász Róbert, az állami támogatással jócskán megtámogatott Fogadj Örökbe Egy Macit a Megváltozott Munkaképességű Emberek Támogatásáért Alapítvány részéről. Az alapítványnak gyaníthatóan két évvel ezelőtt sem voltak filléres gondjai, hiszen Kárász Róbert ekkor emelte 3,24 millió forintra saját fizetését. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Elnöki kegyelmet kapott Jancsula Dezső, az elítélt pécsi tanár

A személyi szabadság megsértésének bűntette miatt bíróság elé állított, 36 éve a pályán lévő pedagógusnak Áder János döntése értelmében nem kell megfizetnie a pénzbüntetést, és a foglalkozásától való eltiltástól is eltekintenek. Az esetről és annak fejleményeiről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Törölte a Facebook a Mi Hazánk Mozgalom oldalát

A párt elnökhelyettese, Dúró Dóra szerint a közösségi oldal lépése bizonyítja, hogy az országgyűlési választást manipulálni akarják, a Mi Hazánk feljelentést tesz. Részletek.

Hová vezethet Orbán Viktor elszigetelődése a V4-ekben?

Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

A Visegrádi Együttműködés tagállamai között az 1991-es megalakulás óta többször merültek fel ellentétek, az orosz-ukrán háború kitörése óta azonban sosem látott törésvonal jelent meg a négy ország politikájában. A probléma súlyát jól mutatja a V4-es védelmi miniszterek lemondott budapesti találkozója, de még ennél is vészjóslóbb a korábban Orbán Viktort rendületlenül támogató lengyelek reakciója: a lengyel kormányfő “kiábrándítónak”, miniszterhelyettese “elhibázottnak” és “rövidlátónak” titulálta a magyar kormány jelenlegi lépéseit. Ezzel Orbán Viktor a legfőbb régiós szövetségeseit veszítheti el. Bővebben.

(Címlapkép: Facebook/Márki-Zay Péter)

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter máris veri Orbánt és a Megafont a Facebookon

képcím

Szlovák elnökválasztás: Pellegrini nyert, Szijjártó rögtön...

képcím

Magyar Péter kéréssel fordult követőihez