Kiemelt Hírek 2021. október 23.

Márki-Zay szerint a miniszterelnök barátai már a szabadságukért küzdenek

Startlap Kiemelt Hírek 2021. október 23.
Nagygyűlés tartott az ellenzék is Budapesten az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából.

Fotó: Mohos Márton

A CÖF mellett az ellenzék is nagygyűlést tartott, melyet Egységben a szabad Magyarországért! címmel hirdettek meg szombaton 16 órára az Andrássy út és a Dózsa György kereszteződésében. 

Az első fellépő Jakab Péter volt, aki mondanivalóját visszafogottan kezdte. Beszéde elején hangsúlyozta: még egy évvel ezelőtt sem remélte volna, hogy az ellenzéki összefogás résztvevői valaha egy színpadon állnak majd.

“Ti vagytok az ellenzéki iránytűje, ti mutattátok meg nekünk a helyes irányt. Most nekünk kell irányt mutatnunk! – mondta az egybegyűltekhez fordulva. 

Az Országház elnökéhez is szólt, amikor az elszámoltatásról beszélt: „Kövér elvtárs, remegjen a bajusz, mert mi a kezünk nem fog!”

Őt a politikusok közül Fekete-Győr András követte, aki közölte a tömeggel, hogy megtelt a tér, a beszéde kezdetekor már a Kodály köröndig értek a jelenlevők. Utána azt vizionálta, talán gyereke valamikor a közös összefogásból érettségizhet 18 év múlva. Sikeresnek nevezte az ellenzék megújítását, új arcokkal, ahogyan fiatalok is megjelentek az előválasztások során a voksolók között. Az új politikai generáció munkája lesz elérni a kétharmados ellenzéki győzelmet a szavazók átcsábításával. 

Az ismert színész, Jordán Tamás lépett Fekete-Győr után a színpadra. A Sztálin-szobor mámoros ledöntéséről mesélt, amit gyerekként élt meg még 1956-ban. Hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy az ellenzék összefogott.

Ezek után Dobrev Klára szólt az egybegyűltekhez, aki Göncz Árpádra utalt, miszerint 1956 mindenkié. Bár szerinte ezeket a szavakat a Karmelitában ülők közül senki sem érti. A jövő évi választásokra kitérve egy utolsó esélyként beszélt arról, hogy Orbán Viktort örökre elűzzék. 

Dobrev után Karácsony Gergely lépett a mikrofonhoz: “Készülünk a forradalmunkra, hogy beteljesítsük 56 október 23 és 89 október 23 üzenetét is” – hangsúlyozta Budapest főpolgármestere, aki szerint senkit sem szabad gyűlölni, és az országot is újra kell egyesíteni. 

Amikor Karácsony felkonferálta Márki-Zay Pétert, már zúgott az Emzépé-Emzépé skandálás. Márki-Zay szerint többé már nem lehet a Fidesznek kétharmada, meg kell mutatni, hogy „mi vagyunk a többség”, bár ez egy „gigászi küzdelem, hiszen a nemzeti szabadságunkról van szó, olyan országban akarunk élni, ahol sajtószabadság van, ami fejlődik, ahol digitális oktatás és szabad tankönyvválasztás van, az önkormányzatok szabadon, ahol az állam nem uralkodik”. 

“De legyünk óvatosak, Orbán Viktor barátjai is a szabadságukért küzdenek. Küzdenek azért, hogy ők szabadon maradhassanak és mi ne lehessünk szabadok. Hazugságkampányok fognak következtetni” – figyelmeztetett az összefogás miniszterelnök-jelöltje.

Keresés az oldalon