Magyar fejlesztés állíthatja meg a koronavírust a levegőben

Startlap - Startlap
Olyan intelligens légtisztító készüléket fejlesztett a CYX Kft., ami hatékonyan és gyorsan meg tudja előzni a koronavírus levegőben való terjedését - közölte a társaság hétfőn.

A 2021 szeptember és 2022 december között megvalósult fejlesztés eredményeként Dunavecsén kiépítették a CYX-Air elnevezésű készülék gyártásához szükséges kapacitásokat. 

A közlemény szerint a CYX-Air egy olyan kompakt készülék lesz, ami

hatékonyan és gyorsan tudja megelőzni a koronavírus levegőben történő terjedését, ugyanis ki tudja szűrni és el tudja pusztítani a vírusokat és más kórokozókat is (baktériumok, gombák, spórák), mielőtt azok egy másik emberre átkerülnének.

A készülék a PM2,5 (kis méretű szálló por) mennyiségét is képes csökkenteni – tették hozzá.

A közlemény szerint jelenleg folyamatban van a CYX-Air készülék nagyüzemi, robotizált, de rugalmas sorozatgyártásához szükséges kapacitások kialakítása. A fejlesztés újragondolása miatt a CYX Kft. várhatóan 2023 második negyedévében lép ki készülékével a piacra.

A projekt összköltsége 995,378 millió forint volt, amelyhez a cég a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) 696,765 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. 

A CYX Kft. magyar tulajdonban lévő kisvállalkozás, amely műszaki jellegű kutatásfejlesztéssel foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2021-es üzleti évben a társaság árbevétele 1,522 milliárd forint volt, 423,8 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. A cég 2021-ben 70,52 millió forint nyereséggel zárt, 2020-ban 157,98 millió forint volt az adózott eredménye.

(MTI)

Címlapfotó: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Itt a dátum: eddig érvényesek a járvány alatt lejárt okmányok

képcím

Koronavírus: 21219 új fertőzött három nap alatt

képcím

Koronavírus itthon: 460-an haltak meg három nap alatt