Itt a dátum: eddig érvényesek a járvány alatt lejárt okmányok

Startlap - Startlap
Nemcsak a lejárt igazolványok érvényességéről jött ki rendelet: a kormány gyorsan arról is határozott, hogyan sztrájkolhatnak a tanárok. Heti hírösszefoglaló.

Itt a dátum: eddig érvényesek a járvány alatt lejárt okmányok

A rendelet valamennyi, 2020. március 11. napján vagy azt követően 2022. május 31. napjáig lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolványra, vezetői engedélyre és útlevélre vonatkozik. A lejárt építési engedélyek meghosszabbításáról is döntöttek, részletek.

A kormány hozott egy rendeletet arról, hogyan sztrájkolhatnak a tanárok

A módosítás azért is érdekes, mert abban a kérdésben hozták a rendeletet, amiről vita van a bíróságon. Bővebben.

Így halt meg 42 ezer ember Magyarországon

Ijedtség, sokk, kijárási tilalom, félelem, gyász, lazítás és a remény jellemezte a koronavírus eddigi két évét hazánkban, amelyet öt hullám oszt különböző „korszakokra”. Mikor és hogyan kezdődött? Milyen változatok szabadították ránk az egyes hullámokat? Hogyan alakult ki a vuhani vírusból a még agresszívabb delta variáns, majd „szelídült” omikronná? Ebben a cikkben összefoglalták a koronavírus eddigi történetét.

Kétmillió magyar veszítheti el a védettségét májusban

Legalábbis hivatalosan, hiszen immunrendszerünk működését nem kormányrendeletek irányítják. Mindenesetre a védettségi igazolványt májustól oltási igazolvány váltja. A kormány eredetileg február 15-étől szigorított volna, de végül a választás utánra halasztotta az új szabályok bevezetését. Idővel lesz-e szükség negyedik oltásra? A témát ez a cikk járja körül. 

A boltokban is megjelennek a gyorstesztek, az árak is csökkenhetnek

A Gazdasági Versenyhivatal január végi javaslata nyomán kedd este megjelent a rendelet az antigén gyorstesztek árusításának kibővítéséről. További információkért katt ide.

Február 15-ig érkezik a bankszámlára a családi adóvisszatérítés

A postai kézbesítések már megtörténtek, 160 ezer család kapott közel 50 milliárd forintot. Az Szja-visszatérítéssel a gyermeket nevelő szülőknek februárban 610 milliárd forintot adnak vissza – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. További információk itt.

A BKV-nál javítják a hódmezővásárhelyi tram-train egyik szerelvényét

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) kiváló szakmai csapata dolgozik azon, hogy a tram-train szerelvények képesek legyenek gyorsabban futni és Lázár János kedvenc projektje ne álljon bele a földbe

– írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán, aki ezzel visszaszúrt a fideszes politikusnak. Ha érdekel a téma, kattints ide.

Ezeket a neveket takarta ki az OLAF az Elios-jelentésből

Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) hiába állította össze évekkel ezelőtt a vádirattal felérő vizsgálati anyagát, a hazai hatóságoknak mégsem sikerült bűncselekményre utaló nyomot találniuk. Pedig az OLAF roppant súlyos megállapításokat tett az ügyről, amely a magyar államkasszának végül 13 milliárd forintjába került. Az OLAF jelentése értelmében a vizsgált 35 projekt mindegyikénél visszaélés történhetett, a szervezet szerint költségvetési csalás gyanúja, bűnszervezetre utaló nyomok merültek fel: a Tiborcz István cége köré szerveződő vállalatok és tanácsadók egy egész hálózatot építettek ki a közpénz eltüntetésére. Az OLAF által nemrégiben kiadott teljes dokumentumból a neveket kitakarták, így a hálózat ebből nem követhető, a 24.hu viszont megnevezte a legfontosabb szereplőket. Bővebben.

Spiegel: A CIA közölte, hogy szerdán indulhat az orosz támadás

A német hírmagazin oldalán megjelent beszámoló szerint a CIA és az amerikai hadsereg NATO-tagállamokkal osztották meg egy titkos találkozón az orosz invázió konkrét útvonalait. Részletek.

Etikai vizsgálatot kértek a magyarok Liu Shaolin Sándor kizárása miatt

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség közös közleményt adott ki a pekingi téli olimpia férfi 1000 méteres gyorskorcsolya-versenyszámon történtekről. A két szervezet egységesen kiállnak a magyar sportolók mellett, és hivatalosan kezdeményezték a vizsgálatot a bíróval szemben. Az ügyről és annak fejleményeiről ebben a cikkben írnak.

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Megszünteti a kormány az oltási igazolványt

képcím

Magyar fejlesztés állíthatja meg a koronavírust a levegőben

képcím

Képeken a hét kiemelkedő hírei