Magyar állami támogatással utaznak német és orosz turisták Hévízre

Startlap - Startlap
A hévízi önkormányzat vette át a becsődölt helyi repteret, amire eddig 5,6 milliárd forintot költött a kormány, és további 6,6 milliárdos fejlesztést terveznek, miközben a budapesti reptér alig két órányira van a fürdővárostól.

Hat éve Hévíz önkormányzatának cége üzemelteti a közeli sármelléki repteret, amit egy becsődölt magánvállalkozótól vettek át, írja a G7. A csökkenő utasforgalom ellenére további állami támogatásokkal tervezik fejleszteni a város turisztikailag fontos közlekedési csomópontját, amire már eddig is 5,6 milliárd forintot költöttek az adófizetők.

A sármelléki reptérre leginkább németek érkeznek, de orosz járatok is akadnak. A repülőtér 2004 és 2016 között összesen 5,6 milliárd forintos állami támogatásban részesült, amit beruházásokra és a működtetési veszteségeik kiegészítésére költöttek. Ezt az összeget elosztva az utasok számával kiderül, hogy minden egyes ide érkező látogató 25 ezer állami forintba került ebben az időszakban.

A KSH adatai alapján egy turista átlagosan napi 21 ezer forintot költ el nálunk, ennek durván fele vándorol az államkasszába. Tehát a tipikusan egy hétre érkező charterjáratokkal keresett nagyjából 70 ezer állami forint harmada megy el a reptér költségvetésének kiegészítésére.

A kormány azonban februárban bejelentett egy újabb 6,6 milliárd forintos támogatást, pedig 2014 óta folyamatosan csökken az utasforgalom. Tavaly már kevesebb, mint 14 ezer fő érkezett repülővel Sármellékre, ahová hetente csupán egy járatot indítanak a német és orosz városokból. Miközben a Budapestre érkezők számtalan különböző járat közül válogathatnak, és alig két óra alatt eljuthatunk Hévízre transzferrel, melynek költsége oda-vissza mindösszesen 5000 forint.

Címlapkép: HTME/ Wikipédia

 

Ez is érdekelhet

képcím

Százmilliókat kell fizetnie a NAV-nak egy német gyógyszergyárnak

képcím

Márki-Zay: Karácsony Gergellyel megállapodtunk, hogy a második...

képcím

A magyar falu, ahol két éve nem történt bűncselekmény