Magyar állami támogatással utaznak német és orosz turisták Hévízre

A hévízi önkormányzat vette át a becsődölt helyi repteret, amire eddig 5,6 milliárd forintot költött a kormány, és további 6,6 milliárdos fejlesztést terveznek, miközben a budapesti reptér alig két órányira van a fürdővárostól.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-15 15:58

Hat éve Hévíz önkormányzatának cége üzemelteti a közeli sármelléki repteret, amit egy becsődölt magánvállalkozótól vettek át, írja a G7. A csökkenő utasforgalom ellenére további állami támogatásokkal tervezik fejleszteni a város turisztikailag fontos közlekedési csomópontját, amire már eddig is 5,6 milliárd forintot költöttek az adófizetők.

A sármelléki reptérre leginkább németek érkeznek, de orosz járatok is akadnak. A repülőtér 2004 és 2016 között összesen 5,6 milliárd forintos állami támogatásban részesült, amit beruházásokra és a működtetési veszteségeik kiegészítésére költöttek. Ezt az összeget elosztva az utasok számával kiderül, hogy minden egyes ide érkező látogató 25 ezer állami forintba került ebben az időszakban.

A KSH adatai alapján egy turista átlagosan napi 21 ezer forintot költ el nálunk, ennek durván fele vándorol az államkasszába. Tehát a tipikusan egy hétre érkező charterjáratokkal keresett nagyjából 70 ezer állami forint harmada megy el a reptér költségvetésének kiegészítésére.

A kormány azonban februárban bejelentett egy újabb 6,6 milliárd forintos támogatást, pedig 2014 óta folyamatosan csökken az utasforgalom. Tavaly már kevesebb, mint 14 ezer fő érkezett repülővel Sármellékre, ahová hetente csupán egy járatot indítanak a német és orosz városokból. Miközben a Budapestre érkezők számtalan különböző járat közül válogathatnak, és alig két óra alatt eljuthatunk Hévízre transzferrel, melynek költsége oda-vissza mindösszesen 5000 forint.

Címlapkép: HTME/ Wikipédia

 

Címkék:

Héviz repülőtér

Mai nap hírei

Vizsgálat indult a Pfizer vakcinája ellen, de aggodalomra nincs ok

metropol.hu8 órája

Szijjártó elment Hollandiába, és elmondta a Magyar Távirati Irodának, hogy a hollandok tiszteljék jobban a magyarokat

444.hu9 órája

Ezt okozza aha túl kevés a pajzsmirigy hormon

napidoktor.hu12 órája

Már költözik a honvédség a Központi Raktárba

transpack.hu14 órája

Kelet-európai rabszolgáktól erős a német húsipar

agraragazat.hu14 órája

Menczer: Senki nem tiltja, hogy olyan gyártókkal tárgyaljunk, akikkel Brüsszel nem

168ora.hu15 órája

Donald Trump azért még utoljára odaszúrt egy nagyot a Huawei-nek

gsmring.hu16 órája

Hó és jég a Szahara kapujában - havazott a sivatagban

koponyeg.hu18 órája