Ma lenne 75 éves Tahi Tóth László

Tavaly februárban hunyt el a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-23 09:12

Fotó: MTVA - Zih Zsolt

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten. Apja példáját követve Tahi Tóth László festő akart lenni, de az egyik színésznek készülő barátja bíztatására 1962-ben jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová azonnal felvették.

Diplomázását követően 1966-ban került a Vígszínházhoz, amelynek több mint ötven évig volt a tagja. Színháza sikerdarabjainak állandó, kiemelkedő szereplője volt, különös tehetséggel bújt groteszk alakok bőrébe. Emlékezetes alakítást nyújtott a Házmestersirató, az Oszlopos Simeon, a Cseresznyéskert, A revizor, a Játék a kastélyban című darabokban. Játszott A kertész kutyájában, a Szilviában, a Harmóniában, a Luluban, a Szerelem, ó! című alkotásokban, A szabin nők elrablásában és Aldo Nicolai Hárman a padon című színdarabjában. Kivételesen szerencsésnek tartotta magát, amiért eljátszhatta Gogol monodrámáját, az Egy őrült naplóját, mert úgy vélte, hogy ha valaki Popriscsinként ki mer lépni a rivaldafénybe, az már mindent tud a színházról.

 

 

 

 

 

 

Pályafutásának emblematikus szerepe A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalhez fűződik, fellépett a Harmincéves vagyok című zenés darabban is. A színészmesterségről azt tartotta, hogy örök megújulásra kötelez. Úgy vélte, a jó színésznek mindent tudnia kell: énekelni, táncolni, időnként új oldaláról is bemutatkozni.

Számtalan színpadi szerepe mellett több mint negyven filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Kamera elé először Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című alkotásában állt, szerepelt az Egri csillagok, az Aranysárkány, a Vőlegény és a Hatholdas rózsakert című filmekben.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkron- és hangjátékszínész volt. Magas művészi szinten szinkronizált, ami annak is köszönhető, hogy erős szituációs érzékkel rendelkezett. Világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját, többek között Pierre Richardnak, Dustin Hoffmannak, Robert De Nirónak, Robert Redfordnak.

 

 

 

 

 

 

2006-ban jelent meg A geg – Színészkedési kézikönyv – Színpadi szökellések és kéziugrások tára című humoros “kézikönyve”, amelyben színészi pályájának tapasztalatait írta meg és saját rajzaival illusztrálta. Margitsziget rózsái címmel egy lemeze is megjelent.

2017 márciusában egy előadás közben rosszul lett, később életmentő agyműtéten esett át. Panaszait, családja nyilatkozata szerint, egy korábbi stroke okozta. Műtéte után hónapokig lábadozott, 2017 októberében tért vissza a színpadra. 2017. december 27-én lépett utoljára színpadra. Agydaganata ismét kiújult, ezt már nem sikerült legyőzni. 2018. február 22-én hunyt el, 74 éves korában szerettei körében.

Munkássága elismeréseként Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, Jászai Mari-díjat, Pro Comedia-díjat, Ajtay Andor-emlékdíjat és Kossuth-díjat kapott. 1985-ben lett érdemes művész, 2012-ben kiváló művész.

 

 

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Ebben a magyar házban már nem fizetnek rezsit

alternativenergia.hu5 órája

A kilencgyerekes anya, aki viszolygott a terhességtől – Ezt rejtette Viktória királynő erkölcsös otthona

wmn.hu16 órája

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu17 órája

Átigazolás: Négyszerezhetjük pénzünket, ha Ancelotti megint lerabolja a Real Madridot

hatharom.com18 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu18 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu18 órája

Olasz sajtó: Magyarország bátor és előrelátó a Szputnyik V vakcina kapcsán

demokrata.hu19 órája

Ricky Martin kissé mellényúlt új külsejével: de férje imádja az átalakulást

joy.hu19 órája