Kiemelt Hírek 2017. december 27.

Ma 69 éves Gérard Depardieu

Startlap Kiemelt Hírek 2017. december 27.
Ő a legfoglalkoztatottabb francia színész,

Gérard Depardieu az egyik legfoglalkoztatottabb francia színész, filmrendező és producer. 1948. december 27-én született Châteauroux-ban.

Az iskolában nehezen kezelhető gyerek volt. Fiatalkorában többször összetűzésbe került a rendőrséggel. 16 évesen Párizsban csatlakozott egy kísérleti színházi társulathoz.

Élete első filmszerepét 18 évesen egy rövidfilmben kapta. Az 1974-es Tojástánc című film hozta számára az áttörést, több neves rendező is felfigyelt rá. 1976-ban már főszerepet kapott Az utolsó asszony-ban és a Huszadik század-ban is.

Igen hamar népszerű lett, komoly és könnyedebb filmekben is sikert aratott. Láthattuk például a Balfácán, Balekok, Négybalkezes, Zöld kártya, Cyrano, 1492: a Paradicsom meghódítása, A vasálarcos, Nyomorultak, Asterix című filmekben.

Több rangos kitüntetést is szerzett: 1996-ban a Becsületrend lovagjává nevezték ki, 1997-ben a Velencei Filmfesztiválon életművéért díjat kapott, 2001-ben a fajgyűlölet ellen szót emelő filmszerepekért az UNESCO aranyérmével tüntették ki.

Kiváló borszakértő, a Loire-menti szőlészetében ő is borászkodik. Két étterme is van Párizsban.

 

Címlapfotó: MTI/EPA/Marcel Mettelsiefen

Keresés az oldalon