Kiemelt Hírek 2018. április 20.

Lezárások vasárnap - tízezer biciklis vonul végig Budapesten

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 20.
Érdemes elkerülni a belvárost.

Több mint tízezren jelezték, hogy ott lesznek a vasárnapi I bike Budapest bringás felvonuláson. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömtekerés és demonstráció célja olyan várost csinálni Budapestből, ahol gyerekektől idősekig bárki biciklire tud ülni.

A legfrissebb forgalmi adatokból látszik, hogy Budapest lakói idén is többen közlekednek biciklivel, mint egy éve. A Kerékpárosklub azt szeretné, hogy a város bringabarát fejlesztése végre vegye fel a lakói tempóját, ne legyenek útfelújítások kerékpárosbarát fejlesztés nélkül.

A felvonulás 15 órakor indul a Tabánból. A menetet René van Hell új holland nagykövet nyitja meg, ezzel 10. évébe lép, hogy a nagykövetség segít meghonosítani azokat a jól bevált megoldásokat, amiknek köszönhetően Hollandiában már több kerékpár van, mint ahányan laknak.

Lezárt útvonalon átmennek az Erzsébet hídon, a pesti alsó rakparton eltekernek az Árpád hídig, majd a Margitszigeten és a budai alsó rakparton érik el az Alagutat, a Lánchidat. Az Andrássy úton keresztül kitekernek a Városligetbe, ahol piknik, zene, programok és a végén egy óriási bringaemelés vár mindenkit.

A felvonulás során korlátozások lesznek az autós közlekedésben, és több BKK járaton. A szervezők külön figyelmet fordítanak arra, hogy minél kevésbé zavarják a közösségi közlekedést. Ezért 400 rendezőt toboroztak, akik a menet megállításával szinte minden zebrán átengedik a gyalogosokat, a keresztező közösségi közlekedési járatokat, és nagyobb csomópontokban az autóforgalmat. Mindent megtesznek a dugók elkerülésére, mégis azt kérik, hogy vasárnap délután ne jöjjön a belvárosba autóval, akinek nem muszáj.

Emellett vasárnap a Rákóczi hidat is mossák, ahol egy-egy sáv részleges lezárására kell számítani. Reggel fél 7-től 13 óráig a híd Pestre, míg 14.30-tól este 8 óráig a Budára vezető oldalát tisztítják.

 

Forrás: MTI – OTS

Címlapfotó: MTI – Mohai Balázs

Keresés az oldalon